Dan bez dima

Nacionalni dan nepušenja…

Od 2003. godine obilježavamo Hrvatski dan bez dima. Cilj obilježavanja podizanje je informiranosti kao i razine svijesti o opasnostima pušenja i prednostima nepušenja. Ove godine Hrvatski dan bez duhanskog dima obilježavamo 26. veljače.

U Hrvatskoj puši gotovo trećina stanovnika (od kojih velika većina svakodnevno, 20 do 30 cigareta dnevno). S pušenjem se počinje u prosjeku sa 17 godina. Više od polovice pušača pokušalo se odviknuti što je uspjelo relativno malom postotku (16%) po čemu smo pri dnu europske ljestvice.

U našoj zemlji od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 osoba, u svijetu oko šest milijuna. Pušenje spada među najčešće i najteže ovisnosti i uzrok je smrti u gotovo 20% svih smrtnih slučajeva. Svakih osam sekundi jedna osoba u svijetu umre od posljedica bolesti povezane s pušenjem. Pušači umiru u prosjeku desetak godina ranije od nepušača.

cigarette-2011189_640Prognoze za 21. stoljeće nisu vedre – od posljedica pušenja umrijet će milijarda ljudi. Najčešće je riječ o bolestima koje su direktno povezane s pušenjem – kroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti (KOPB), raku pluća, raku usne šupljine, raku grla, jednjaka, ishemičnoj bolesti srca, aneurizmi aorte, raku mokraćnog mjehura, raku gušterače, moždanom udaru.

Rizici od raka su 4,5 puta veći zbog dužine pušačkog staža nego zbog broja dnevno  popušenih cigareta.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da u našoj zemlji sve više pušača ima u ženskoj populaciji i među mladim ljudima. Po udjelu pušačica Hrvatska prednjači u Europi.

Svaki je dan dobar za prestanak pušenja.

Kad god odlučili živjeti bez dima donijeli ste dobru odluku za sebe i svoje zdravlje – rekli ste ‘da’ kvalitetnijem življenju. Već desetak tjedana po prestanku poboljšava se cirkulacija, poboljšava se funkcija pluća i lakše se diše, smiruje se kašalj i otežano disanje, smanjuju se zdravstveni rizici povezani s pušenjem…

Nije naodmet potražiti i stručnu pomoć. Postoje tzv. škole nepušenja koje mnogima uistinu pomognu. Onda kad nešto nismo u stanju ili mogućnosti realizirati sami valja nam potražiti stručnu pomoć i podršku. To je znak zrelosti, a ne slabosti, kako smo često skloni misliti.

Koje se sve promjene događaju u našem tijelu po prestanku pušenja pročitajte … ovdje

Photo courtesy of Finda Photo and Pixabay.

ostavite svoj komentar