Po prestanku pušenja

Promjene na i u tijelu…

O rizicima koje pušenje sa sobom nosi pisali smo i ovdje i sada ih nećemo ponavljati. Ovaj članak posvetit ćemo pozitivnim promjenama koje se događaju po prestanku pušenja – u i na našem tijelu, životu općenito…

U cigareti se nalazi približno 4000 spojeva od kojih je većina štetna (da ne kažemo otrovna). Najpoznatiji među njima su: nikotin, katrani, amonijak, toluen (industrijsko otapalo), ugljični monoksid, kadmij, uz to i nebrojeni aditivi i arome koje cigaretu čine primamljivijom i ugodnijom.

„Ne“ pušenju veliko je „Da“ zdravlju. Promjene koje se događaju po prestanku pušenja, u kraćem ili dužem vremenskom razdoblju, najbolji su razlog za odluku da „neću više pušiti“ (ne želim se više trovati).

Više životnog zadovoljstva – manje tjeskobe
Tjeskoba ili anksioznost neugodan je osjećaj straha i strepnje. U svakodnevnom životu susrećemo je kao zabrinutost, paniku, bojazan, zebnju, tremu, stres, ustrašenost i sl. Osjećaj je to koji nam umanjuje naš životni prostor i onemogućuje zadovoljstvo i ugodu. Pušači često za cigaretom posežu ne bi li umanjili taj osjećaj, a zapravo ga samo privremeno i kratkotrajno zatomljuju. Prestanak pušenja dokazano dugotrajnije i značajno smanjuje osjećaj tjeskobe, a povećava osjećaj zadovoljstva životom (istraživanje objavljeno u British Journal of Psychiatry).

Zdravlje usne šupljine
Prestankom pušenja smanjuju se zdravstveni i estetski problemi usne šupljine – manje je karijesa, manje bolesti desni, zdravija boja zubi, dah je ugodniji, značajno umanjen rizik od raka usne šupljine.

Seksualni život
Provedena istraživanja povezuju pušenje sa smanjenim libidom (i kod žena i kod muškaraca). Prestankom pušenja seksualna želja raste, jača.

Zdravlje i izgled kože
Pušenje negativno utječe na boju tena, umanjuje napetost, a povećava mlohavost (opuštenost) kože, produbljuje bore oko usana, povećava podbuhlost lica (izraženije vrećice oko očiju), ubrzava starenje kože, usporava zacjeljivanje rana, žuto-smeđe mrlje na prstima i noktima (i slične diskoloracije na vrhovima brkova) vidljive su kod strastvenih i dugogodišnjih pušača. Boja kože značajnije se nabolje mijenja od prilike šest tjedana od prestanka pušenja.

Kosa
Provedena istraživanja pušenje povezuju sa povećanim rizikom od gubitka kose (muške ćelavosti) kao i sa negativnim utjecajem na debljinu vlasi (kod oba spola). Smatra se da spojevi iz cigarete oštećuju folikul korijena dlake što dovodi do stanjivanja vlasi, zbog čega one brže sijede kod pušača nego kod nepušača. Kosa pušača suša je i grublja, bez sjaja i blijeđe boje.

Životni vijek
Nepušači u prosjeku žive deset godina duže od pušača. Nije naodmet napomenuti da je i kvaliteta življenja u nepušača bolja, potpunija.

Plodnost
Žene koje puše imaju 60 % veći rizik od neplodnosti, u usporedbi s nepušačicama, a pušenje se dovodi u vezu i sa povećanim rizikom od spontanog pobačaja.

Osjet okusa
Spoj komponenti iz cigarete mogao bi utjecati na osjetilne papile na jeziku i smanjenu sposobnost prepoznavanja određenih okusa (čak i nakon prestanka pušenja), zaključci su voditelja studije Nellyja Jacoba i tima iz Pitie-Salpetriere bolnice u Parizu koji su na 450 osoba proveli istraživanje o povezanosti osjeta okusa i pušenja. Njihovi su zaključci podebljani još nekim istraživanjima i ne treba ih zanemariti.

Financije
Pušenje je skupo. Uz cijenu koju plaćamo neposredno pri kupovini, plaćamo ga višestruko svojim zdravljem, izgledom, kvalitetom življenja… „Ne“ pušenju je „da“ zdravlju, punini življenja i punijem novčaniku.

Nemoguće je često ono što nije pokušano…

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar