Darivanje u poslovnom svijetu

Prosinac je idealno vrijeme za povezivanje s partnerima…
Budući da su pokloni važan dio poslovnog odnosa odabirom poklona i činom poklanjanja izdvajate sebe i svoju tvrtku od ostalih te iskazujete poslovnim partnerima zahvalnost na uspješnoj suradnji.

Poslovni poklon svojevrsni je marketinški alat, način komuniciranja i promocije, te izraz brige za poslovne partnere ili zaposlene.
Odluka i potom kupnja poklona za poslovne partnere nije težak zadatak, ali zahtjeva određeno promišljanje i planiranje. Za početak je dobro napraviti listu (popis) poslovnih partnera i podijeliti ih u nekoliko grupa (po važnosti)
Nakon uvida u raspoloživi budžet za poklone, možete se baciti u potragu za primjerenim darovima.Cardboard, Box, Paper, Old, Close-Up

Pri tome imajte na umu: premda se poklonu ne gleda ‘u zube’, svi vole poklone koji su korisni i primjereni. Unatoč velikom izboru kalendara, kalkulatora, privjesaka, kemijskih olovaka i sl. nećete pogriješiti ukoliko poslovne partnere darujete bocom dobrog vina ili drugog pića i tradicionalnim delicijama – košarama sa sirevima, delikatesnim proizvodima, slasticama, odabranim čokoladama i sl.

Poklonom ostavljate jedinstven trag, stavljate svoj potpis i zato poklon loše kvalitete nije dobra opcija. Ukoliko raspolažete skromnijim sredstvima odberite radije manji poklon, nego poklon loše kvalitete. Poslovni bon ton kaže da je poklon znak pažnje, a ne način kojim ćemo iskazati svoje bogatstvo.

Kada je riječ o darivanju poslovnih partnera iz inozemstva vodite računa o njihovim lokalnim običajima.

Poželjno je da poklon poprati kratka poruka, čestitka koja mu daje osobnu notu.

Odredite koje ćete poslovne partnere obići osobno, kojima ćete poklon poslati poštom ili dostavom. U aktualnoj epidemiološkoj situaciji poželjnija je druga opcija. Ako se pak odlučite za obilazak i kratku posjetu važno je na vrijeme napraviti plan kako biste stigli obići sve partnere i obaviti dogovorene sastanke i druge poslove.
U vrijeme blagdana u tvrtkama vlada gužva i strka i nije primjereno doći bez prethodne najave. Zato dogovorite termine kada vašem partneru odgovara da ga obiđete.

Provjerite postoji li u vašoj tvrtki i tvrtkama vaših partnera pravilnik o poslovnim poklonima. Ukoliko postoji prilagodite poklone tim pravilima.

Darivanje unutar  tvrtke:

Određenim osobama ne poklanjaju se skupi i veliki pokloni. U pravilu niže rangirani djelatnici ne bi trebali darivati više rangirane djelatnike (svoje šefove), osim kada kao kolektiv djelatnici daruju nadređenu osobu.
Treba izbjegavati neprimjerene poklone (npr. osobi koja pati od dijabetesa poklanjati slatkiše).
Treba izbjegavati poklone sa posebnim porukama (npr. knjige erotskog sadržaja).
Odjeća i intimno rublje kao i predmeti za domaćinstvo poklanjaju se samo unutar obitelji i kruga prijatelja, nikako poslovnim partnerima i kolegama.

Ideje za poklone

Ženskim partnerima možete pokloniti parfem (novije izdanje), poslovnu torbu, svilenu maramu, bocu dobrog vina, vrhunsku kavu.
Muškim partnerima možete pokloniti poslovnu torbu, knjigu, planer, kožni remen, kravatu, parfem, kvalitetno piće, čokoladne delicije, kvalitetnu kavu također.
Za mlađe poslovne partnere odličan su poklon sezonske karte za sportska događanja, a mogu to biti i karte za kino, kazalište, koncert klasične glazbe i sl. ili pak godišnja pretplata na neki časopis.

Košare sa tradicionalnim proizvodima odličan su izbor za svakoga. Veličinu lako možete prilagoditi svakom partneru i svojim financijskim mogućnostima.Gift, Gifts, Packages, Christmas, Tape

Tradicionalnim (i starijim) partnerima možete pokloniti bocu kvalitetnog pića, cigare, pribor za pušenje, šah, kravatu, globus, stolni sat i sl. ako je uška osoba u pitanju. Ženskoj osobi možete pokloniti lijepu maramu, parfem, vrhunsku kavu, vrhunske praline, fini liker ili bocu vina, košaru voća, knjigu ili drugo.

Na raspolaganju su vam i custom-made pokloni – pokloni prilagođeni specifičnim zahtjevima. Kod ovakvih poklona vi birate boje, oblike, personalizirane poruke, vrstu materijala i sl.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar