Dehidracija kao uzrok starenja kože

Dehidrirana koža je tanka, bez sjaja i elasticiteta…

Pušenje, zagađen okoliš, nepravilna prehrana, alkohol, stres, umor, nedodatak sna, izloženost suncu i cijeli niz drugih faktora utječu nagativno na zdravlje organizma i zdravlje naše kože. Gubitak vlage događa se svakom tipu kože, neovisno o dobi, a najsklonije su joj osobe sa suhom kožom.

Navedeni faktori dovode do dehidracije i multipliciranja slobodnih radikala – najvažnijih uzroka prijevremnog starenja kože. Koža prije vremena postaje naborana, tanka, blijeda, bez sjaja i elasticiteta. Jedan od prvih znakova dehidracije je razvoj sitnih bora (najprije na čelu, potom oko očiju i jagodičnih kostiju).
Intenzitet dehidracije ovisi o nizu faktora – načinu života, prehrani, dobu godine, godinama starosti, higijeni i dr.

ID-100129508Kako bismo neutralizirali djelovanje slobodnih radikala neophodno je kožu redovito hidratizirati i eliminirati toksine iz organizma. To bi značilo da moramo uravnotežiti prehranu – obogatiti ju zdravim namirnicama (posebno voćem i povrćem), piti dovoljno tekućine što pospješuje eliminaciju toksina i hidrataciju kože, povremeno provesti detoksikaciju organizma.
Svakako treba smanjiti unos masne hrane i one bogate šećerom te izbjegavati previše kave i alkohol.
Lice nije uputno prati sapunom (niti običnim, klasičnim niti tekućim) i jakim preparatima. Higijenu kože treba održavati blagim sredstvima i onima koja ne sadrže alkohol.
Jednom tjedno treba napraviti blagi piling lica i jednom do dva puta tjedno nahraniti lice hidratizirajućom maskom.
Uputno je redovito koristiti hidratantne kreme u skladu s dobi i tipom kože (najbolje je posavjetovati se sa stručnom osobom – dermamologom, kozmetičarem).

Uz sve navedeno važno je posvetiti malo više pažnje sebi i unutarnjoj njezi kako bi se osnaženi bolje nosili sa stresom koji, uz ostalo, negativno utječe i na zdravlje kože.

Images courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

 

ostavite svoj komentar