Dobre navike

Navika je ili najbolji sluga ili najgori gospodar…. 

Nahaniel Emmons

Ili, drugim riječima, postoje dobre navike i one bez kojih bi nam život bio lakši, ljepši, jednostavniji. Usvajanjem dobrih navika olakšavamo si svakodnevicu, živimo ispunjenije i lakše postižemo ciljeve i zadatke pred nama. Koje su to dobre navike?

Rano ustajanje
Tko rano rani dvije sreće grabi, zvuči poznato? Ranim ustajanjem dobivamo na vremenu, a vrlo često radi se i o vremenu kada smo sami sa sobom pa si možemo posvetiti malo pažnje ili kada možemo stvari obaviti u miru bez ičijeg ometanja. Rano ustajanje može biti pravilo, a znamo iznimke potvrđuju pravila. Stoga se slobodno počastite i ponekim kasnim ustajanjem ako vam to odgovara.

Odmaranje
Baš kao što je preporučljivo ustajati rano, važno je i dovoljno odmarati. Samo odmoren čovjek može dobro funkcionirati. Ponekad posežemo za poticajima poput kofeina ili pak tjelovježbe kako bismo izdržali bilo fizičke bilo intelektualne napore i to je u redu. Ipak, ne zaboravite pravi odmor – san i opuštanje. Bez njih nema ponovnog punjenja baterija.

Zdrava prehrana
O hrani treba razmišljati kao o pogonskom gorivu i važnom preduvjetu zdravog življenja. Treba jesti raznovrsno, jesti manje obroke više puta tijekom dana i piti dovoljno tekućine, prvenstveno vode.

Djelovanje
Vrlo često odgađamo obavljanje stvari bilo da očekujemo neuspjeh bilo da nam je jednostavno teško primiti se određena posla. Tko ne riskira, ne profitira, a odgađanje samo ponekad može biti i dobra odluka. Uglavnom, samo odgađamo neizbježno.

Dati maksimum
Bez obzira o čemu je riječ, treba dati sve od sebe, raditi najbolje što možemo.

Jasno ‘da’ i jasno ‘ne’
“Najstarije i najkraće riječi “da” i “ne” zahtjevaju najviše razmišljanja.” poučio nas je Pitagora. U mnogim situacijama važno je biti jasan i nedvosmislen – jasno reći ‘da’ ili pak ‘ne’. Mnogim je ljudima teško reći ‘ne’ i to je važno naučiti. Udovoljavati svima ne znači biti dobra osoba. To je najbolji put da postanete nesretna osoba.

Vjerovati u sebe
Važno je imati pouzdanja u sebe i svoje odluke, slušati svoje instinkte i stajati iza svojih odluka. Neke se možda neće pokazati najbolje, ali tko radi taj i griješi.

Pronaći svrhu
Svatko od nas ima svrhu svog postojanja. Neki ljudi točno znaju o čemu je riječ – to je njihova motivacija, pogonsko gorivo. Niste li sigurni u što je to što vaš život čini smislenim i vaše djelovanje svrsishodnim, pronađite to.

Biti zahvalan
Zahvalnost je osjećaj koji nas podiže i pozitvno djeluje na više razina. Suočeni s ubrzanom svakodnevicom i nizom problema skloni smo probleme i negativnosti staviti u centar i zaboraviti na zahvalnost. Ne primjećujemo stvari zbog kojih bismo mogli biti zahvalni, ne pokazujemo zahvalnost svojim bližnjima i ljudima oko sebe (na poslu, u prometu, u trgovini i dr.), nismo zahvalni za uspjehe i sreću nama bliskih osoba…
Zahvalnost je gotovo čudesno dobra navika – pokušajte ju svakodnevno prakticirati…

Razmišljati pozitivno
Svako zlo za neko dobro, tako razmišljaju ‘pozitivci’. To uistinu nije uvijek lako, ali se isplati. Razmišljati pozitivno, u svakoj situaciji nastojati pronaći i nešto dobro, to se može samo svakodnevnim i upornim vježbanjem. Pozitivnim razmišljanjem sebi činimo najveću uslugu.

ostavite svoj komentar