Dobro se dobrim vraća

Volontiranje i općenito odvajanje svojeg vremena, novaca i energije kako bi pomogli drugima ne čini samo svijet boljim – i nas same čini boljima.

Velik broj istraživanja ukazuje da čin pomaganja drugome i svojoj zajednici potiče pozitivne osjećaje u nama i tako pospješuje naš osjećaj zadovoljstva životom, sreće, zdravlja. Povišeni osjećaj zadovoljstva može biti posljedica pojačane fizičke aktivnosti kao rezultata volontiranja, pojačane društvene aktivnosti i biološki uvjetovanih neurokemijskih procesa u nama – mudrost prirode i naše biologije jer je pomaganje i suradnja među ljudima ključna za naše preživljavanje (kao ljudske vrste) i našu dobrobit (kao pojedinaca i kao društva u cjelini).

Pozitivan utjecaj pomagačkih aktivnosti na zdravlje može se odražavati i na životni vijek osobe. Osobe koje redovito volontiraju ili pomažu na neki drugi način bolje upravljaju stresom, značajno manje pate od depresije i usamljenosti. Njihov društveni život značajno je bogatiji od društvenog života ljudi koji ne volontiraju i koji nikome ne pomažu ili to čine rijetko. Istraživanje „A Prospective Study of Volunteerism and Hypertension Risk in Older Adults” je pokazalo kako su pojedinci koji su volontirali minimalno 200 sati godišnje smanjili svoj rizik od hipertenzije za čak 40 %.

Volontiranje također povećava osjećaj smisla i vlastitog identiteta, jača samopouzdanje i samopoštovanje.
Kad osoba osjeti svoj doprinos, dobiva osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva zbog vrlo jasne uzročno-posljedične veze njihovog uloženog rada i uspjeha pojedinaca kojima je pružena pomoć, društvenog uspjeha ili promjene.
Predivno je to što je altruizam zarazan – kad jedna osoba učini dobro djelo, vjerojatno je da će potaknuti i druge da čine isto ili slično.

Pomaganje drugima osvještava nas i uči zahvalnosti. Pomažući onima koji su potrebiti imamo priliku uvidjeti koliko toga mi sami imamo, na čemu sve možemo biti zahvalni, a kako smo skloni to uzimati “zdravo za gotovo”.

Budući da smo društvena bića naše zadovoljstvo u velikoj je mjeri uvjetovano odnosima s drugima. Pomažući drugima upoznajemo nove ljude, povezujemo se, stvaramo nove prijateljske, poslovne, partnerske odnose. Kad činimo nešto za svoju zajednicu povezujemo se s njom, osjećamo se kao njen dio, imamo osjećaj važnosti i svrhe.

Nemojte čekati priliku. Stvorite je. Priključite se  volonterskom timu Krugova i ili se uključite u neku drugu volontersku aktivnost. Upotpunite svoj život i dajte mu dodatni smisao.
Dobro se uvijek vrati dobrim.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar