E. Coli i upale mokraćnih putova

E. Coli (Escherichia coli) je vrsta bakterije koja je široko rasprostranjena u prirodi.

Pripada grupi bakterija koje su normalni stanovnici crijeva mnogih životinja i ljudi, gdje pomažu u probavi hrane. Ubraja se u grupu tzv. koliformnih bakterija tj. bakterija koje se redovito ili veoma često nalaze u ljudskoj stolici i koje pri sanitarnim pregledima vode za piće i namirnica služe kao indikatori fekalne kontaminacije.

U rodu Escherichia nalazi se nekoliko vrsta bakterija, a za humanu medicinu značajna je samo jedna vrsta – Escherichia coli. U toj vrsti nalazi se veliki broj raznih serotipova od kojih neke mogu izazvati bolesti kod ljudi. Pripada otpornim bakterijama: mjesecima može živjeti u vodi i zemlji, a dugo na raznim predmetima. U različitim vrstama hrane i namirnica. Brzo i lako se razmnožava. Izloženost toplini od 60°C ubija ih nakon 15 min.

Uzročnik bolesti

Većina tipova E.coli je bezopasna za čovjeka, no neki mogu kod ljudi izazvati različite bolesti. Te bolesti dijelimo u dvije velike grupe: grupa crijevnih bolesti i grupa piogenih bolesti.

Piogene infekcije izazivaju uglavnom sojevi E. coli koji se nalaze u mikroflori zdravog ljudskog organizma. Bolest izazivaju samo samo uz određene preduvjete (ako dospiju iz crijeva u neke druge organe i tkiva).
Najčešće piogene bolesti koje izazivaju su infekcije mokraćnih i spolnih organa..

Infekcija mokraćnog sustava obuhvaća sve infekcije na bilo kojem dijelu mokraćnog sustava (u bubrezima, ureterima, mokraćnom mjehuru, ili uretri. Dijelimo ih na infekcije donjeg mokraćnog sustava (uretritis, cistitis, prostatitis) i infekcije gornjeg mokraćnog sustava (pijelonefritis). Infekcije mogu biti akutne i kronične.

Najčešće infekcije mokraćnog sustava su cistitisi (upala mokraćnog mjehura), a njihov najčešći uzročnik je E. coli. Kako su E. Coli normalno prisutne u crijevu, zbog anatomske blizine probavnog i spolnomokraćnog sustava, one mogu dospjeti u mjehur i tu izazvati infekciju. O infekciji govorimo kada se u mokraći nalazi veliki broj bakterija ( 100.000 ili više u 1 ml mokraće) iste vrste( ili manji broj vrlo patogenih bakterija. Prilikom cistitisa E.coli može preko mokraćovoda dospijeti u bubreg i izazvati upalu bubrega (pijelonefritis).

Znakovi infekcije mokraćnog sustava su:

• suprapubična osjetljivost
• bol ili pečenje prilikom mokrenja
• učestalo mokrenje i urgencija mokrenja
• zamućena mokraća
• krv u mokraći
• promjenjen i neugodan miris mokraće

Dojenčad i mala djeca ne morajupokazivati navedene znakove bolesti, mogu imati samo povišenu tjelesnu temperaturu.

Problem infekcije mokraćnog trakta obuhvaća sve dobne skupine. Žene su sklonije razvoju cistitisa zbog svoje fizionomije (kraće uretre i zbog relativno kratkog razmaka između otvora uretre i anusa). Najčešće se javlja kod spolno aktivnih žena u dobi od 20 do 50 godina, ali se može pojaviti i kod spolno neaktivnih osoba. Cistitis je rijedak kod muškaraca s anatomski normalnim urinarnim traktom.
Starije osobe imaju povećan rizik za razvoj cistitisa.

E. coli često izaziva i infekcije žučnog mjehura i žučnih vodova. Može uzrokovati i upalu slijepog crijeva, upalu potrbušnice, te gnojne upale kože i rana, a s mjesta primarne lokalizacije bakkterije E.coli mogu prodrijeti i u krv i izazvati sepsu.

Liječenje
Ove infekcije vrlo su uporne. Nezahvalne su i teške za liječenje (iza pacijenta već i za liječnika). Jaki antibiotici se u pravilu izbjegavaju.važno je napomenuti da kronične infekcije urinarnog trakta rezistentnim sojevima Escherichia coli nastaju zbog zloupotrebe antibiotika, odnosno njihovim često neopravdanim propisivanjem u terapiji. U dobroj mjeri krivi su i sami pacijenti, koji antibiotike često uzimaju na svoju ruku. Zato se najčešće primenjuju uroantiseptici, a preporučuje se i povećan unos tekućine (da bi se promijenila kiselost (ph) mokraće).
Uz službene lijekove, postoje i lijekovi iz tzv. narodne medicine.

ostavite svoj komentar