Emocionalno prejedanje

Prejedanje je povezano s nekim nezadovoljstvom, emocionalnom prazninom ili čak sa nekim dubljim psihičkim problemom. Osobe sklone čestom prejedanju najčešće ne znaju objasniti tu neutaživu potrebu (žudnju) za hranom. Kada ne postoji medicinski uzrok (hormonalni poremećaj ili nešto slično) govorimo o emocionalnom prejedanju. Iza prejedanja obično stoje potisnuti, neosviješteni osjećaji poput ljutnje, frustracije, tuge, ali i potrebe – nezadovoljene potrebe za ljubavlju, potrebe za odobravanjem, prihvaćanjem i sl.

Riječ je o normalnim ljudskim potrebama koje svi imamo i koje zadovoljavamo na različite načine. Uskraćivanje tih potreba i potiskivanje osjećaja rezultiraju kod nekoga prejedanjem, kod nekoga prekomjernim pijenjem, kod nekih uzimanjem opojnih droga i dr.

Osobama koje pate od emocionalnog prejedanja savjetujemo da se obrate stručnoj osobi. Radi se o dugom i emocionalno napornom procesu tijekom kojeg se osoba suočava sa sobom i onim dijelovima sebe kojih nije bila svjesna ili je od njih nastojala pobjeći. Uz pomoć terapeuta osobe sklone emocionalnom prejedanju rade na osnaživanju ličnosti – jačanju svojih kapaciteta i povjerenju u sebe.

Sam proces otkrivanja emocionalne pozadine prejedanja je individualan. Kod nekoga traje nekoliko mjeseci, kod nekoga i do nekoliko godina. Dobro je znati -kad osoba jednom osvijesti svoj problem i odluči ga riješiti, proces ide lakše. Usponi i padovi tijekom tog razdoblja normalna su pojava. Nakon prvog postignutog uspjeha naročito poraste entuzijazam i osjećamo se osnaženi. Nakon što stvari malo zastanu skloni smo vratiti se na staro. Praktična podrška i iskazivanje povjerenja od strane okoline, naročito obitelji i prijatelja, izrazito je važna. Bez te podrške promjena je moguća, ali teža. Samo treba vjerovati u sebe i ne odustajati od sebe.

Ivana Grabar
Osobni terapeut i psihoterapeut za partnerske i seksualne odnose

Photo by MART PRODUCTION from Pexels

ostavite svoj komentar