Istine i zablude o najdražem napitku

Kava – prva jutarnja pomisao, prva želja milijunima ljudi diljem svijeta.

Uz kavu lakše radimo, učimo, koncentriramo na posao, družimo se… Posegnut ćemo za kavom i kad nas muči glavobolja ili smo loše raspoloženi…

Evo nekih činjenica o kavi koje možda niste znali…

Hrvati piju oko 5 kg kave godišnje po osobi. Talijani nešto više. Najviše kave popiju Finci. Razlog tomu je i taj što Finci najčešće piju filter-kavu koja se radi od više kave nego espresso. Skandinavci su i inače najveći potrošači kvalitetnih kava.

Kavu konzumiramo kao filter-kavu, tursku kavu, espresso i njegove inačice, macchiato (kratki espresso sa mrljom mliječne kreme), cappuccino (espresso sa mliječnom kremom koji se poslužuje u velikoj šalici) i razne kombinacije sa čokoladom, vanilijom, likerima, keksima, sladoledom itd.

Efekat kofeina iz popijene kave možemo osjetiti tek negdje nakon pola sata i duže? Znači, nije kava ono što nas instantno razbuđuje, sama pomisao i miris kave mnogima su dovoljni da se osjećaju budnijima i spremnijima uhvatiti ukoštac sa novim danom.

Kratki espresso nije jaka kava. Odnosno, mirisom i aromom dobili ste najbolje od kave, ali što je kava duže, ona sadrži više kofeina, kavenih masnoća i kiselina. Veća količina kofeina, naime, počinje izlaziti tek nakon 20-ak sekundi.

Jači i gorči okus kave ne znači da se radi o jakoj kavi. Upravo suprotno, takav okus kave najčešće je posljedica loše kvalitete kave ili loše održavanog espresso aparata za kavu.

Kavu ne bi trebalo piti sa hladnim mlijekom, a mlijeko koje se stavlja u kavu trebalo bi biti svježe, a ne trajno mlijeko.

Svojstva kave mijenjaju se i ovisno o količini vlage u zraku. Ovisno o tome kava se melje krupnije ili sitnije (što zna svaki iskusni spravljalac kave).

Često na pakiranjima možemo vidjeti natpis 100% Arabica. To je kava sa najmanje kofeina, bogatijeg okusa, finija i skuplja.
Robusta, koja je jeftinija, lošije kvalitete i sa više kofeina, gušća je i ima kremast okus. Najčešće u ponudi imamo mješavine te dvije vrste kave.

No, niti kava nije svake godine ista. To je biljka na koju utječu mnogi čimbenici pa nerijetko ista vrsta ima različita svojstva.

I za kraj, najbolja je ona kava koja je vama dobra. Vaše tijelo slati će vam signale (drhtanje, osječaj gorčine u ustima, lupanje u prsima, nemir, loš san…) ukoliko pretjerujete sa količinom kave koju dnevno konzumirate. Pretjerivanje može biti samo kontraproduktivno.

ostavite svoj komentar