Kava – obožavani napitak

Kava (piper methysticum) je biljka od čijih plodova dobivamo napitak koji je doslovno osvojio čitav svijet.
Coffee Beans, Coffee, The Drink

Obično se spravlja od prženih i mljevenih sjemenki koje rastu na stabljici biljke. Postoji 73 vrste kavinog drveta, ali se samo dvije vrste kultiviraju. Zbog različite klime, reljefa i tipova tla, te geografskog porijekla, kava se razlikuje po izgledu, okusu i odlikama zrna.

Biljka potječe iz Etiopije, a u Europu je došla iz Jemena. Najveći proizvođač kave je Brazil, potom slijede Vijetnam, Indonezija, Kolumbija, Indija itd.
U proizvodnji, izvozu, industrijskoj preradi i masovnoj potrošnji najvažnije su Coffea arabica L. i Coffea canephora L., poznatija kao robusta.

Najvažniji sastojak kave je kofein, alkaloid kojeg sadrže mnoge biljke. Molekule kofeina najzastupljenije su u kavi, čaju i kakao-zrnu. Kofein djeluje kao stimulans, diuretik i blagi laksativ.

A Cup Of Coffee, Coffee, The DrinkPojačava lučenje hormona gušterače, sprječava stvaranje bubrežnih kamenaca, stimulira rad srca i lučenje kiseline u želucu. Također pojačava brzinu i intenzitet disanja, mišićima omogućuje dopremu veće količine kisika, te smanjuje osjećaj umora.

Kao psihoaktivna supstanca kofein potiče misaone procese i olakšava pamćenje, poboljšava koncentraciju i reflekse. Nakon unošenja u organizam potrebno je cca 15-30 minuta da bismo osjetili djelovanje kofeina. Njegovo djelovanje traje 5-6 sati, izlučujemo ga najviše putem mokraće (do 75%). Neumjerene količine kave mogu izazvati poremećaje srčanog ritma, žgaravicu, a može doći i do trovanja kofeinom što se manifestira kroz glavobolju, drhtanje ruku, nesanicu, suhoću ustiju, smušenost.

Rezultati nekih novijih istraživanja potvrđuju veliki udio antioksidansa u kavi, navodno je potvrđeno da kava ne povećava opasnost od srčanog udara, a kod osoba koje konzumiraju kavu manji je rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Kava navodno ublažava utjecaj alkohola na jetru, ima preventivni i ljekovit učinak na neke alergije, a konzumacija kave nakon tjelovježbe ublažava bolove u mišićima.Food, Breakfast, Dessert, Coffee, Baking

Isto tako, na radost ljubitelja kavice i kolača, istraživanja navodno potvrđuju da mozak osoba koje istovremeno konzumiraju kofein i glukozu radi efikasnije od mozga osobe koja konzumira samo kofein ili samo glukozu.

Kava je, navodno i jako dobro oružje u borbi protiv celulita. Radi se o vrlo jednostavnom kućnom pripravku koji daje rezultate već nakon mjesec dana. Tajna uspješnosti krije se u kofeinu. Naveli smo već njegovo stimulativno i diuretičko djelovanje. Upravo je ono važno, jer celulit nastaje zbog slabog protoka krvi, te nakupljanja manoća. Kofein iz kave djeluje tako da poboljšava cirkulaciju krvi i razbija masne nakupine.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar