Izraz lica nam je ljut, a mi kažemo: ‘Sve je u redu’!

Za djecu je to osobito pogubno jer tada nauče svoje misli i emocije zadržavati za sebe, a ako nisu dovoljno zreli, nauče ne vjerovati svojim opažanjima i osjećajima, pa čak i ne priznavati ih. To izgleda otprilike ovako:
Dijete dolazi kući i vidi hladno i ljutito lice majke. Pita:
-Nešto si ljuta?
-Ne, nisam ljuta. – dobiva odgovor.
Točan odgovor je da jest ljuta, ali ne na dijete. Samo o tome ne porazgovara s djetetom. Dijete se osjeća krivo što je majci ‘prišilo’ takvu emociju. Slijedeći puta kad je vidi s takvim izrazom lica, neće to više reći. Mislit će: ‘Mama nije ljuta. Samo ne znam što joj je’.

To ozbiljno šteti razvoju dječjih osnovnih sposobnosti za život i njihovom odnosu prema ljudima i situacijama. Zašto? Zato jer uče ne vjerovati svojim osjećajima. Kako ne vjeruju svojim osjećajima, budu privučeni opasnostima i izazovima koje bi drugi ljudi, zdraviji i uravnoteženiji, jednostavno izbjegavali. Budu privučeni zato što su nekad davno zapamtili da to što vide nije ljutnja ili nije bijes. Da to nije situacija za oprez. To je samo jedna svakodnevna situacija kakvu su i u svojoj kući puno puta vidjeli. I to ih privuče. Poznata situacija u kojoj se nisu znali odrediti niti postaviti kad su bili djeca. Stoga ponovno biraju takve situacije nesvjesno, želeći  pokušati dovršiti ono što nisu uspjeli u svojoj obitelji. Dokazati si da znaju izlaz iz takve situacije, da će se snaći u takvoj situaciji , pronaći pravo rješenje…Tako izaberu partnere koji imaju sličan problem kao njihovi očevi ili majke… želeći dovršiti nedovršeni posao, izboriti se za ljubav ili prihvaćanje ili dokazivanje pred njima, zapravo utažujući glad za onim što nisu primili u svojim matičnim obiteljima.

Ipak, važno je napomenuti da iz svake situacije potoji izlaz. Svakome od nas u jednakoj je mjeri data sloboda izbora da mijenjamo ono što se može mijenjati. Da prihvatimo ono što se ne može mijenjati. I da mudro činimo razliku između toga dvoje. Inače bi oko nas nastajale samo problematične obitelji.

ostavite svoj komentar