Jednostavni oblici štednje u kuhinji

 

Zagrijte vodu u kuhalu, a zatim ju izlijte u lonac i stavite krompir ili tjesteninu kuhati. Voda u kuhalu brže će zakipjeti, a vi ćete uštedjeti električnu energiju. Obično ne razmišljamo o takvim sitnicama, ali nam ovakav postupak ubrzava kuhanje i uz to štedimo.

Dok kuhate jelo, poklopite lonac poklopcem; tako čuvate vrelinu u loncu, a i trošite manje struje jer ćete morati zbog poklopca smanjiti temperaturu na štednjaku. Ponekad u žurbi zaboravimo na poklopac, ali zato i dulje kuhamo hranu. Osim toga, kada stavimo poklopac, kuhamo i zdravije jer se jelo kuha i u svojoj pari, a ne samo na toplini štednjaka.

Svježe pripremljenu hranu na kraju dana obavezno stavite u frižider; sutradan to može biti temelj za novo, kreativno jelo. Svakako vodite računa o tome da je jelo posve ohlađeno i da su to namirnice koje možete ostaviti za drugi dan. Veliki broj jela se može koristiti drugi dan ako se na vrijeme spreme u frižider.

Ako je od vašeg ručka ostalo za još jedan obrok, zamrznite ga; dobro će vam doći kad budete sami i kad vam se neće dati kuhati samo za vas; uostalom, takva 2,3 mala različita obroka čine jedan ručak; sve ih izvadite, otopite i poslužite – bit će zabavno gledati što će tko izabrati pojesti… ako nastane prepirka i ako bi svi jeli isto jelo, ukinite tog trenutka princip biranja i proglasite drugi: svako jelo se dijeli na broj osoba za stolom – i to će biti zgodno – pojesti po 3 žlice od različitih ručkova.

Višak kruha možete koristiti na razne načine – tostirati ga, raditi krušne mrvice, pohati ga, napraviti lazanje s kruhom, pojesti ga s mlijekom, raditi od njega ‘lažne pizze’ u pećnici, slatku štrudlu, da, da… ima stvarno pregršt neobičnih recepata… Važno je samo osmjeliti se i pokušati.

Kada vam se mlijeko ukiseli, nemojte ga baciti – odlično je za pravljenje uštipaka koji tada ne upijaju masnoću, popečaka ili fritula, te za palačinke.
Napravite sami svoj jogurt; u svježe mlijeko (to ne možete napraviti s trajnim mlijekom) stavite 1dcl jogurta i ostavite na sobnoj temperaturi preko noći (po zimi malo dulje); tako ćete po cijeni mlijeka dobiti litru jogurta. Tako isto može nastati i kiselo vrhnje.

ostavite svoj komentar