Jesmo li spremni pomoći osobi u nevolji?

Iznimno je važno posjedovati znanje o pružanju prve pomoći.

U ovom slučaju znanje doslovno spašava život. U najvećem broju slučajeva koji zahtjevaju primjenu znanja iz prve pomoći u pitanju su minute. Procjene su da svake godine nekoliko tisuća naših sugrađana premine zbog nepružanja prve pomoći u prvim minutama, na licu mjesta. Većina svjedoka ograničava se na pozivanje službe hitne medicinske pomoći, no dok stručna pomoć dođe na lice mjesta, za neke osobe je prekasno.
Razlozi sve manjeg angažmana osoba u pružanju prve pomoći su neznanje, nesigurnost i strah, ali i sve prisutniji nedostatak suosjećanja i građanske odgovornosti.
Prva pomoć je skup postupaka i radnji koje poduzima osoba koja se zatekne na mjestu nesreće uz ozlijeđenu osobu ili uz naglo oboljelu osobu.

Prva pomoć može biti i na razini samopomoći.

Prvu pomoć pružaju laici (osim igrom slučajnosti kada se npr. uz naglo oboljelu osobu nađe netko liječničke iili neke sl. struke). Prva pomoć važna je i stoga što se najveći broj nesreća (preko 80%) događa u kući. Dio nesreća odnosi se na naglo pogoršanje zdravstvenog stanja, dio na nezgode kojima je uzrok nespretnost, umor i sl., a dio zbog neispravnih instalacija i zbog drugih uzroka inirektno povezanih sa našim stanovanjem.
Najveći broj građana s prvom se pomoći prvi puta susretne tijekom pohađanja autoškole jer je ta vrsta edukacije propisana kao obavezna Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Devet propisanih sati edukacije najčešće nije dovoljno da se uz znanje stekne i samopouzdanje potrebno za primjenu naučenih postupaka u stvarnim životnim situacijama, koje su, u najvećem broju slučajeva, vrlo stresne.
Nitko ne bi smio – ne učiniti ništa. Pomoći čovjeku u nevolji naša je obveza. Strah od krivih postupaka, zbunjenost, blokada i gubitak znanja o tome što učiniti i slične reakcije, normalna su pojava, ali ne opravdavaju nečinjenje. Neke osobe pod stresom djeluju brzo i ostaju ‘hladne glave’, druge se izgube i ne znaju što i kako. Neznanje je u ovom slučaju vrlo važan čimbenik. Postoje kvalitetni priručnici u izdanju Hrvatskog Crvenog križa, a tu je i niz sadržaja na internetskim portalima.

Samo treba željeti naučiti. I dobro je uvijek imati na umu činjenicu da znanje može spasiti život druge osobe, ali i naš vlastiti.

Više o tome pročitajte na
http://www.hitnapomoc.net/

 

ostavite svoj komentar