Jesti – prije i poslije vježbanja

Što i koliko jesti…

Vježbati ne smijemo niti previše gladni niti previše siti. Preobilan obrok prije vježbanja može izazvati mučninu, vrtoglavicu, pomanjaknje daha, grčeve u mišićima.
Stoga je obroke prije i poslije vježbanja potrebno izbalansirati. Na obrok prije treninga treba gledati kao na prijeko potrebno gorivo. Osoba koja vježba sita lakše će izdržati vježbanje i sagoriti više kalorija.
Preporuka je jesti dva sata prije vježbanja i to obroke bogate ugljikohidratima (to ne vrijedi za šećer). Oni se brzo apsorbiraju u tijelu i odlično su gorivo za mišiće. Osobito su važni ako se radi o dugotrajnom vježbanju i onome koje zahtjeva izdržljivost.

Nakon proteinskih i masnih obroka treba pričekati najmanje četiri sata prije vježbanja, dok nakon laganih obroka vježbati možemo već nakon dva sata. Osobama koje nemaju vremena za uzimanje i probavljanje obroka savjetuje se konzumacija voća ili svježih voćnih sokova. Pomoći mogu i energetske pločice i sportska pića koja valja uzeti najkasnije jedan sat prije treninga.

Nakon vježbanja mišići trebaju snagu za oporavak. Stručnjaci preporučuju lagane obroke do dva sata nakon vježabanja. Neke osobe nakon vježbanja mogu odmah jesti, neke ne osjećaju glad, nego upravo suprotno. Pronađite vrijeme koje vama odgovara (unutar dva sata od vježbanja). Unaprijed odredite količinu i vrstu hrane koju ćete konzumirati kako biste izbjegli prejedanje.

Najbolji izbor poslije vježbanja je hrana bogata proteinima, složenim ugljikohidratima i zdravim masnoćama.
Prije i poslije vježbanja treba popiti dovoljno tekućine. Tijekom vježbanja pojačano gubimo tekućinu i potrebno ju je nadoknaditi. Voda je prvi i najbolji izbor.

Pravilnom prehranom, znači uzimanjem uravnoteženih obroka i prije i nakon vježabanja, organizam će imati potrebnu snagu za vježbanje i trošiti će višak masnoća u organizmu, što je obično najvažniji razlog vježbanja. Važno je jesti kompletne i zdrave obroke i izbjegavati šećer, čokoladu, kolače, gazirana pića i industrijske sokove, kofeinske napitke i sl.

Izgladnjivanje u kombinaciji sa vježbanjem nije zdravo i neće polučiti željene razultate.

ostavite svoj komentar