Energetske pločice – ‘džepna’ energija

Energetske pločice su proizvodi namijenjeni prvenstveno sportašima.

Svrha energetskih pločica je brza energija – unos značajne kalorijske vrijednosti koja se nakon konzumiranja brzo pretvara u energiju. Proizvod je to koji mora zadovoljiti cijeli niz zahtjeva. Temeljna sirovina energetskih pločica su posebno obrađeni šećeri koji se brzo apsorbiraju (u roku 15-20 minuta), To su smjese glukoznih polimera, dekstroze, proteina, masti, vitamina i raznih dodataka među kojima se nalazi i kofein.

Danas na tržištu postoji cijeli niz proizvođača i raznih varijanti ovog proizvoda. Isto tako potražnja raste – danas energetske pločice konzumiraju i ne-sporataši. Užurbani ritam života, manjak vremena za spremanje obroka, a pločica je tu! No, ne treba pretjeravati sa količinama. Previše pločica može rezultirati probavnim tegobama jer se radi o namirnici za posebne svrhe. Poželjno je uzimati ih 20-ak minuta prije treninga ili nekog drugog tjelesnog napora (natjecanje, utakmica i sl.). Ako se radi o izuzetno napornoj aktivnosti, pločice se mogu uzeti i 60 minuta prije aktivnosti.

Vrlo je važno čitati deklaraciju na kojoj piše sastav pločice.

Treba preferirati one sa prirodnim sastojcima i bez palminog ulja ili ulja palminih koštica. Pločice mogu biti sa visokim postotkom ugljikohidrata ili pak visokoproteinske (10-15 g proteina po pločici). Koje ćete konzumirati ovisi o načinu treniranja, vrsti napora, ali i o tome konzumirate li inače manje količine mesa ili možda manje ugljikohidrata. Postoje i pločice sa dodatkom ljekovitog bilja ili lijekova poput acetilsalicilne kiseline (aspirin, andol). Lako probavljive su pločice koje sadrže malo proteina i masti, a puno ugljikohidrata (mora sadržavati više od 35 g ugljikohidrata , a sadržaj proteina i masti morao bi biti oko 5%).
Standardna energetska pločica sadrži: s 7 g proteina, 18 g ugljikohidrata i 5 g masti. Glavni sastojci ovakve pločice su: visokofruktozni sirup, maslac od usitnjenog prženog kikirikija, kukuruzni sirup, glazura (smeđi šećer), djelomično hidrogenizirano ulje pamuka i sojino ulje, zatim izolat sojinog proteina, koncentrat proteina sirutke, rogačevo brašno, lecitin, brašno kikirikija, obrano mlijeko u prahu, rižino brašno, kalcij kazeinat, prirodne boje, vitaminsko-mineralna smjesa i aroma. To je zapravo smjesa proteina (kalcij kazeinat, hidrolizirani mliječni protein, izolat proteina sirutke), zatim je tu čokolada bez šećera, glazura koja se sastoji od maltitola, frakcioniranog biljnog ulja, kakaa u prahu, lecitina i sukraloze, zatim glicerin, voće u prahu, glukoza, zobene pahuljice, biljno ulje, fruktoza, limunska kiselina, obrano mlijeko u prahu, ksilitol i vitaminsko-mineralna smjesa.
Osim pločica i tableta, postoje i gelovi – energetski sirupi koji su pakirani tako da se istiskuju iz pakiranja direktno u usta.
Energetske pločice su idealne za maratonce, alpske skijaše i plivače, a energetski gelovi za bicikliste. Ispravno bi bilo konzumirati ih sukladno njihovoj prvobitnoj namjeni i ovisno o sportskoj disciplini ili poslu s kojim se osoba bavi. Energetske pločice nisu zamjena za obrok.

ostavite svoj komentar