Kako do zadovoljstva u seksualnom životu

Neki parovi imaju problema u seksualnom životu: u idejama koje su sagradili svatko u svojoj glavi kako bi to trebalo izgledati, u traženju prikladnog vremena za seksualni život, u trenucima dok je seksualni odnos u tijeku, u ponašanju nakon vođenja ljubavi…

U svakom slučaju, koji god problem imali, rješenja su individualna, a bliska ponuđenima:

Izražavanje ljubavi u svakodnevici

Izražavanje ljubavi u svakodnevnici je prijeko potrebno kako bi seksualni život bio jedan od izvora zadovoljstva i opuštanja u životu parova. Iako većina pod izražavanjem ljubavi pomišlja na verbalno izražavanje, izražavati ljubav se može na puno više neverbalnih načina:

 • postupkom pomoći kojim će partner/ica olakšati svakodnevnicu drugoj osobi (to je definitivno na prvom mjestu jer svima prisjedne kada umorni gledamo drugu osobu koja nije pomakla prstom i još očekuje da smo spremni na razmjenu bilo kojeg tipa nježnosti)
 • nježnim dodirom partnerice/partnera po kosi, licu, ramenu ili bilo kojem drugom dijelu tijela (važno je da je dodir ne prelazi granice ugode i ukusa one druge osobe),
 • masažom umornih leđa, nogu, ruku (možda i uz glazbu)
 • iznenađenjima kojima želimo ugoditi partneru/partnerici (planiranje zajedničkog vremena kroz nenadani izlet , izlazak na piće, kazalište, ili samo poruka ili slatkiš u torbi, ruža u jednom običnom danu …)
 • pismenim izričajem (jedna riječ, rečenica ili prepisani stih u ladici sa donjim rubljem, ispod kreme za lice, pored četkice za zube, u cipeli čini mnogo za seksualni život
 • verbalnim izričajem (volim tvoje ruke, trebam tvoj zagrljaj, volim kad to obučeš, meni si nezamjenjiv/a i sl.)

Međusobno poštovanje

Ako pokušamo demistificirati  kako bi se izražavalo to međusobno poštovanje, onda možemo reći da većina osoba navodi da im je važno da ona druga osoba u odnosu:

 • čuje njihove potrebe koje su možda različite od potrebe onog drugog,
 • pokušava ih uvažiti i mijenjati se ili barem doći do ‘sredine puta’ (od odlaganja stvari na pogrešno mjesto do kašnjenja, prekomjernog trošenja novca, pretjeranog konzumiranja bilo čega što utječe na kvalitetu odnosa ili češćeg druženja sa prijateljima od druženja sa partnerom/partnericom ili prekomjernog ostajanja na poslu).
 • da je također spremna čuti i drugu stranu, uvažiti njene/njegove argumente i doći do ‘sredine puta’ – da su obje strane barem djelomično zadovoljne te da je svaka napravila neki ustupak onome drugom.
 • poštovanje tuđih potreba i različitosti – za seksualno zadovoljstvo nije dobro kada jedna od osoba u odnosu prikazuje svoje potrebe kao logične i potrebne, a tuđe kao gušteve kao nepotrebne te kada stavlja svoje potrebe iznad potreba druge osobe.

Fleksibilnost

 • ‘Ne mora sve biti po mome. Osjećat ću se usamljeno i vladalački. To iscrpljuje. ‘
  ‘Nije dobro da je sve po tvome. Osjećat ću se potlačeno i manje važno.’
  ‘Nekad ćemo napraviti nešto po mome, a nekad po tvome.’ –  Bilo bi dobro da se takav način što pravilnije izmjenjuje i da partneri na gube dobro raspoloženje kada rade ustupak jedno drugome.
 • Ako to mijenja njihovo raspoloženje, zapravo su bili fleksibilni ‘na silu’ . Ako još uz to stvara potrebu da osobi uzvrate ‘milo za drago’, to se nikako ne može zvati fleksibilnost. Tada je bolje priznanje: Oprosti, u ovome se ne mogu promijeniti.
 • Niti to ne mora biti problem. Drugoj osobi ostaje da se pomiri s takvom situacijom te da se fokusira na ostale pozitivne stvari u vezi. Ali ako dođe do odnosa u kojem se jedna osoba gotovo u ničemu ne može prilagođavati, nije spremna na suradnju niti na međusobno poštovanje – ne očekujte poboljšanje u intimnom odnosu.

Što ako živite upravo s takvom osobom?

Opet imate izbor: ostati ili otići… na Vama je odluka…

Ivana Grabar
Integrativni gestalt terapeut, seksualni terapeut
www.osobniterapeut.com
Centar za partnerske odnose Krugovi 

“Couple Making Love In Bed”- Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar