Kako izabrati dobar usisavač?

Kod izbora usisavača obratite pažnju na:

  • vrstu usisavača koja vam se čini najpraktičnija za rukovanje,
  • težinu usisavača i usisnu snagu,
  • hepa filter,
  • buku pri usisavanju i radijus usisavanja,
  • cijenu.

Suhi usisavači

Usisavači bez vrećica skupljaju prašinu u plastičnu posudu koju kada se napuni trebate isprazniti. Kod njih ne trebate mijenjati niti kupovati dodatne vrećice, a posudu možete prazniti koliko često želite. Nedostatak je što ne možete vrećicu koju izvadite samo baciti nego je morate očistiti. Ovi usisavači također zahtijevaju promjenu filtera. Mogu biti štapni/stojeći, ali i klasični usisavači.

Bežični/ručni usisavači su mali usisavači pogodni za čišćenje automobila ili kuhinjskih površina kao i za sitne poslove. Njihova prednost je što su mali, nemaju kabel koji morate vući, no nisu pogodni za veće površine.

Uspravni/štapni usisavači su pogodni jer su često lagani, a neki modeli imaju i dovoljno snažnu moć usisavanja. Uglavnom imaju velike vreće, a vrlo jednostavno ih je skladištiti. Dostupni su i u varijantama bez vreća, a mnogi imaju i HEPA filtar. Pogodni su za osobe koje imaju problema sa leđima i saginjanjem. Mogu biti s kablom ili baterijski. Često su povoljniji od klasičnih usisavača.

Obični/klasični usisavači su često snažniji od uspravnih. Mogu biti u opciji bez vrećica i s vrećicama za prašinu. Obično imaju više dodataka i mogućnosti od ostalih. Među opcijama su i četka za namještaj, posebna četka za parkete, za dlake kućnih ljubimaca, uska četka…

Ciklonski usisavač je bez vrećice i trajnog filtera, a tehnologija kao što je ciklonski sustav omogućuju da zrak ostane zadržan unutar usisavača.

Također postoje usisavači pogodni za osobe s alergijama, za tepihe, za parkete, velike usisne snage te oni posebno namijenjeni za osobe koje imaju kućne ljubimce a to ćete često vidjeti već i u nazivu usisavača.


Vodeni usisavači

Oni su predviđeni za mokro i suho usisavanje, te ih osim za suho usisavanje možemo iskoristiti za usisavanje tekućine. Namijenjeni su većim prostorima, npr. u radionici i podrumima. Usisavači tri u jedan su također mokro suhi usisavači koji imaju dodatne opcije. Sa tim usisavačima možete mokro očistiti tepihe i tapicirani namještaj jer imaju funkciju šamponiranja i ujedno usisavanje iste tekućine. Loša strana ovih usisavača je u njihovoj težini i čišćenju samih usisavača na kraju usisavanja.


Vodeni usisavači sa vodenim filterom

su usisavači sa vodenom filtracijom, a na njih nailazimo na demonstracijama na sajmovima i TV prodaji. U rukama demonstratora izgledaju jednostavno ali u praksi zahtijevaju prilagođavanje. Prednost je da zbog vodenog filtera nije potrebno kupovati vrećice, jer prije svakog usisavanja u usisavač nalijemo vodu koja brine za filtraciju umjesto vrećice.

Težina usisavača
Težina se kreće od 3-4 kg pa do 10-11 kg. Često su jači usisavači i teži. Važno je tko najčešće usisava. Ne vrijedi kupiti težak usisavač koji ćete preko volje izvlačiti i rijetko usisavati. S druge strane, usisavač slabije snage, ali lakši, održavat će prostor čišćim jer ćete usisavati češće.

 Usisna snaga
Nije bitna samo snaga usisavača nego i njegova usisna snaga. Iako je snaga usisavača od 1600 do 2000 ili više wata, prosječna usisna snaga je 300–400W, a jači usisavači imaju usisnu snagu 400-450W. Neki usisavači mogu ukloniti sve alergene iz tepiha i s podova, drugi su učinkoviti kod uklanjanja dlaka kućnih ljubimaca.

Hepa filter
Usisavači mogu izbacivati znatne količine sitne prašine i bakterija natrag u zrak te tako širiti razne infekcije i alergene.

Istraživanje je provedeno na većem broju usisavača renomiranih proizvođača (Dyson, Electrolux, Hoover, iRobot i Sanyo) koji su se razlikovali u cijeni i starosti. Rezultati pokazuju da svi usisavači izbacuju značajne količine bakterija, prašine i alergena natrag u zrak. Usisavači s posebnim filterima, kojima na deklaraciji piše da učinkovito uklanjaju i najsitnije čestice prašine, polena, čak i bakterija iz zraka ispuštaju samo neznatno manje količine alergena u odnosu na obične usisavače.
Noviji i skuplji usisavači to čine u nešto manjoj mjeri od jeftinijih  i starijih modela, a najsigurnijima su se pokazali usisavači s ugrađenim HEPA filterom jer je istraživanje dokazalo da takvi aparati najmanje štete našem zdravlju.

Buka pri usisavanju
Usporedite razinu buke usisavača. U većini specifikacija usisavača naći ćete i razinu buke. Prosječan usisavač bi trebao imati buku 70-80 dB, ispod 70 su tiši usisavači, dok su preko 80 dB prilično glasni usisavači.

Radijus usisavanjaTakođer, možda vam je bitan radijus usisavanja. Dok je prosjek od 8-10 m kod nekih usisavača ide i preko 15 m. To je bitna opcija ukoliko imate veći stan ili kuću i da ne morate neprestano prenositi usisavač.

Cijena
Postavite budžet inače ćete se vrlo lako zanijeti i potrošiti previše. Bolji usisavači često i koštaju više, ali ako imaju opcije koje vama ne trebaju nema potrebe da ih plaćate.

Dodatna oprema – dubinska četka
Usisavači su najčešće opremljeni sa različitim nastavcima za tepihe, tvrde podove, tapicirani namještaj, kutove. Skoro kod svih modela možemo dokupiti dubinsku četku. Takve četke imaju poseban dio koji se vrti, te se sa njom može usisavati dublje u materijal.

Razlikujemo dva tipa dubinskih četki:

  • Zračno tjerana dubinska četka – valjak se vrti zbog podtlaka u usisnoj glavi. Sa takvom četkom možemo usisavati tepihe i površine na kojima se sjedi. Takva četka postiže 10% bolje usisne rezultate od klasičnog nastavka i nisu joj potrebni nikakvi dodaci kao što su el. utičnica na usisavaču i dodatni kabeli.
  • Električna dubinska četka – ima elektromotor koji dodatno tjera valjak u usisnoj četki. Elektromotor daje valjku stalnu brzinu. Četki je omogućen stalni rad bez obzira na debljinu tepiha. Učinkovitost takve četke je veća 20-25% od klasične, a dubina usisavanja je 8-10 cm. Cijena takve četke je dva puta veća od zračno tjerane dubinske četke, a za nju je potreban usisavač sa el. utičnicom.

Praktični savjeti
Obratite pažnju na materijal kućišta iz kojeg je usisavač napravljen. Tvrda plastika može uzrokovati štetu na vašem namještaju.

Bolji proizvođači su se pobrinuli za slučaj ako zaboravimo staviti vrećicu – ako vrećice nema usisavač neće raditi.
Kod izbora usisavača moramo paziti i na ime proizvođača – misliti moramo da li će proizvođač biti (sve vrijeme našeg usisavača) na tržištu i opskrbljivati nas sa vrećicama, filterima i ostalom opremom.

ostavite svoj komentar