Kako partneru/partnerici izreći ono što nas smeta u seksualnom odnosu

Kad biste mogli razgovarati s partnerom, što biste mu rekli, što vam se sviđa, a što ne tijekom seksualnog odnosa?

Naravno, krenite od onoga što vam se sviđa.

Ponekad, u žaru spolnog nagona, jedan partner je sklon izražavanju emocija na način na koji kod druge osobe to izaziva spuštanje seksualnog nagona.

Pripazite na to! Poštujte želje svoga partnera/partnerice. Promatrajte reakcije, pitajte partnera/partnericu: Da li ti je ugodno? Smeta li te kada ovo činim?

Nemojte se dovoditi u situacije da vam partner/partnerica izričito kaže što ga/ju smeta, a da vi to opet činite jer vama tako odgovara. To može izazvati ljutnju kod druge osobe, gašenje spolnog žara i rezultirati svađom ili nekomunikacijom.

A zašto?

Jer se vi niste mogli suzdržati. Jer vam nije jasno kako to nekome može smetati, kad je to tako dobro (vama). Obratite pažnju na zagradu: vama.

Vi niste mjerilo stvari i ono što je dobro i ugodno vama, ne znači da je i drugoj osobi. Stoga je u seksualnom životu, kao i u onom izvan njega, potrebno slušanje i komuniciranje.

Uz ugodno druženje i u opuštenom raspoloženju započnite temu o vašem seksualnom životu. Povod razgovoru može biti i članak sličan ovome. Ili možda baš ovaj.

Nakon članka iznesite svoje mišljenje o članku, prokomentirajte vaš seksualni život, pohvalite dobre stvari, a onda spomenite i ono što vas smeta. Tko ima uši – neka čuje!

Tko ne čuje – izrecite jasno: Kad vodimo ljubav, smeta me kada činiš to ili kažeš ovo ili… Meni to nije ugodno… Opet napominjemo: tek nakon pohvala.

Izbacite (ti) rečenice iz komunikacije i govorite o sebi:

Primjer:

”Ti si silovit i nemaš takta. Uvijek me odmah kreneš dodirivati ‘dolje’ i to mrzim.”

Primijetite da je rečenica započela optužbom iz koje će se partner nastojati opravdati novom ‘ti’ rečenicom optužbe koja bi glasila otprilike ovako:
”A ti si uvijek tako drvena. Za tebe uvijek treba posebna priprema.”

(Što bi nekome moglo značiti: ”Ja mogu uvijek biti spreman, a ti ne možeš. To dokazuje da me ne voliš i da ti nije stalo.”)

Umjesto toga, partnerica može reći:

”Volim tvoje dodire i volim da započnu na mojem licu, kosi, volim kada mi nježno dodiruješ leđa, ruke, noge, grudi… Kada me odmah počneš dodirivati ‘dolje’, osjećam kao da si stavio juhu iz vrećice u hladnu vodu, a ne uzavrelu. Molim te, nježno me zagrij. Potrebno mi je to. I znam da to znaš. Kad to radiš, osjećam se voljeno i da ti je stalo do mene, a ne samo do seksa sa mnom.”

Ivana i Igor Grabar
Integrativni gestalt terapeut i logoterapeut
www.osobniterapeut.com
Centar za partnerske odnose Krugovi 

“Lovers Relaxing In Bed”- Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net 

 

 

 

ostavite svoj komentar