Kako pomoći djetetu da se bolje organizira

Za djecu je posve uobičajeno da generiraju kaos i nered, a san svakog roditelja je odgojiti dobro organizirano dijete. Uz malo truda i dosljednosti to se može postići.

Dobra organizacija vremena u današnje je vrijeme važnija nego ikad. I djeca i roditelji imaju sve više obaveza i samo uz dobru organizaciju moguće je obaviti sve zadaće i pronaći vrijeme za igru i razonodu.
Dobra organizacija umanjuje stres koji je prisutan kad pretrpani obavezama nastojimo sve obaviti pa cijeli dan jurimo…

Evo par prijedloga koji vam pomoći da se bolje organizirate i svojim primjerom učite dijete. Pixel Cells, Pixel, Mindmap

Organizacijska ploča
Negdje na centralnoj poziciji u vašem domu kreirajte informativnu ploču na koju se upisuju dnevne obveze – obiteljske, školske, izvanškolske. Poučite i svakodnevno potičite dijete da ažurira kalendar obveza – najbolje svaku večer kako bi se moglo pripremiti za sutradan.

Dobar roditeljski primjer
Roditeljski primjer najbolja je smjernica djetetu. Zato se potrudite da ne kasnite, da dijete vidi kako i vi zapisujete i realizirate svoje obveze. I vi možete pisati na informativnu ploču ili se poslužiti računalom, mobitelom, iPodom i sl.

Lista prioriteta
Također je važno dijete naučiti što su to prioriteti i zašto njih treba rješavati prve. Kod bilježenja obveza poučite ga da ih piše po određenoj važnosti i tim redoslijedom rješava. Takav način kod djeteta pobuđuje osjećaj uspjeha – kako se lista stvari koje još mora obaviti smanjuje, dijete je zadovoljnije sobom, a raste i njegovo samopouzdanje. U početku pomažite, kasnije potičite osamostaljivanje u stvaranju liste.

Mape, fascikli, ladice, kutijice
Količina papira u našim domovima,, usprkos tehnologiji, sve je veća. I mi odrasli imamo problem s raznim dokumentima i njihovim sortiranjem i pronalaženjem kad nam trebaju, zar ne?
Djeci (i sebi) napravit ćemo veliku uslugu naučimo li ih da sortiraju prvo igračke, a potom, kako odrastaju i svoje papire – knjige, radne listove, iskaznice, crteže i sl. U tu svrhu najbolje će poslužiti razne mape, fascikli, ladice, pretinci, kutijice i sl. Uz pravilno označavanje i pohranjivanje pronalazak stvari neće više biti problem.Alarm, Clock, Alarm Clock, Time, Wake

Vlastita budilica
Dobro je naučiti dijete da samo navija svoju uru za buđenje. Na taj način dijete preuzima odgovornost za ustajanje i jednom kada vas ne bude kod kuće, ta će navika biti od velike koristi i vama (da ne brinete) i djetetu (jer će znati što je njegov zadatak).

Uvijek u isto vrijeme

Premda će dijete vrlo vjerojatno pokazivati otpor prema strukturiranom danu, djeca se u pravilu lakše snalaze unutar zadanih gabarita – zato svari treba raditi prema određenom rasporedu i uvijek u određeno vrijeme (kad god je to moguće).
Važno je da dijete uvijek u isto vrijeme ide spavati i da u isto vrijeme ustaje. To naravno ne isključuje vikend-produžetke i povremene iznimke. Tako se stvaraju radne navike. Dječja spontanost nije u sukobu s predvidivošću – dapače, ona im daje određenu sigurnost.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar