Kako pomoći djetetu da se bolje organizira

I snađe u moru obveza…

Za djecu je posve uobičajeno da generiraju kaos i nered. Odgojiti dobro organizirano dijete san je gotovo svakog roditelja. To je nešto što dijete može naučiti, uz malo truda i dosljednosti. Dobra organizacija vrmena u današnje je vrijeme važnija nego ikad. Djeca, baš kao i roditelji, imaju sve više obaveza i samo uz dobru organizaciju moguće je, uz minimalan stres, obaviti sve zadaće i pronaći vrijeme za igru i razonodu.
Evo par prijedloga koji vam uz tome mogu pomoći…

Organizacijska ploča
Negdje na centralnoj poziciji u vašem domu kreirajte informativnu ploču na koju se upisuju dnevne obveze – obiteljske, školske, izvanškolske. Poučite i svakodnevno potičite dijete da ažurira kalendar obveza – najbolje svaku večer kako bi se moglo pripremiti za sutradan.

Dobar roditeljski primjer
Roditeljski primjer najbolja je smjernica djetetu. Zato se potrudite da ne kasnite, da dijete vidi kako i vi zapisujete i realizirate svoje obveze. I vi možete pisati na informativnu ploču ili se poslužiti računalom, mobitelom, iPodom i sl.

Lista prioriteta
Također je važno dijete naučiti što su to prioriteti i zašto njih treba rješavati prve. Kod bilježenja obveza poučite ga da ih piše po određenoj važnosti i tim redoslijedom rješava. Takav način kod djeteta pobuđuje osjećaj uspjeha – kako se lista stvari koje još mora obaviti smanjuje, dijete je zadovoljnije sobom , a raste i njegovo samopouzdanje. U početku pomažite, a kasnije potičite osamostaljivanje u stvaranju liste.

Mape, fascikli, ladice, kutijice
Količina papira u našim domovima usprkos tehnologiji sve je veća. I mi odrasli imamo problem sa raznim dokumentima i njihovim sortiranjem i pronalaženjem kad nam trebaju, zar ne?
Veliku uslugu napravit ćemo svojoj djeci (i sebi) ako ih naučimo da sortiraju prvo igračke, a potom, kako odrastaju i svoje papire – knjige, radne listove, iskaznice, crteže i sl. U tu svrhu najbolje će poslužiti razne mape, fascikli, ladice, pretinci, kutijice i sl. Uz pravilno označavanje i pohranjivanje pronalazak stvari neće više biti problem.

Vlastita budilica
Dobro je naučiti dijete da samo navija svoju uru za buđenje. Na taj način dijete preuzima odgovornost za ustajanje i jednom kada vas ne bude kod kuće, ta će navika biti od velike koristi i vama (da ne brinete) i djetetu (jer će znati što je njegov zadatak).

Uvijek u isto vrijeme

Premda će dijete možda pokazivati otpor prema strukturiranom danu, djeca se lakše snalaze unutar zadanih gabarita – zato svari treba raditi prema određenom rasporedu i uvijek u određeno vrijeme (kad god je to moguće). Isto je tako važno da dijete uvijek u isto vrijeme ide spavati i da u isto vrijeme ustaje. To naravno ne isključuje viknd-produžetke. Tako se stvaraju radne navike. Dječja sponatnost ne znači da ne vole predvidivost – dapače, ona im daje određenu sigurnost.

I ne zaboravite ono najvažnije – vlastiti primjer!

Image courtesy of rakratchada torsap at FreeDigitalPhotos.net

 

ostavite svoj komentar