Kako sačuvati cvijeće za vrijeme izbivanja

Da nas po povratku ne dočekaju usahnule lončanice…

Prije odlaska na godišnji morate se pobrinuti da cvijeće u vašem odsustvu preživi. Odaberite jednu prostoriju u stanu u kojoj ćete stvoriti idealne uvijete za boravak vašeg bilja tijekom odsustva. Sjenu i nižu temperaturu od one na balkonu obično ima kupaonica. Cvijeće postavite na podmetače i stavite u odabranu prostoriju. Sjena i niža temperatura omogućit će biljci manju potrošnju vode nego inače.
Sobno bilje lakše će podnjeti tjedan dana bez zalijevanja od onog balkonskog. Njega možete pospremiti slično kao i balkonsko bilje, ali je razlika što njega možete staviti i u polusjenu. Ne traži svakodnevno zalijevanje i otpornije je na nedostatak vode.
Važno je ukloniti ocvale cvjetove i požutjele listove. Primijetite li pojavu neke bolesti biljke poželjno je prije odlaska tretirati biljku nekim sredstvom za zaštitu bilja.
Ostavljate li lončanice na otovrenom skupite ih na jedno mjesto – sjenovito i zaštićeno od udara vjetra kako bi se smanjilo isparavanje vode, kao i od mogućih naleta jake kiše i nevremena. Dovoljnu količinu vlage može se osigurati na nekoliko načina: navodnjavanjem kapilarnim putem i stavljanjem u veću posudu sa tresetom i kamenjem.
Navodnjavanje kamilarnim putem ide otprilike ovako:

  • Na tlo postavite nekoliko cigli, pa na njih kantu u koju nalijte vode do vrha.
  • Okolo postavite lončanice.
  • Kanta mora biti viša od lončanica.
  • Izrežite trake širine 4 cm.
  • Jedan kraj trake stavite u kantu, a drugi zakopajte u sredinu lončanice.
  • Ako su lončanice velike, stavite više traka kako ne bi nedostajalo vode.
  • Ovaj sustav provjerite nekoliko dana prije odlaska na godišnji odmor.

Velike lončanice nezgodno je micati zbog težine, pa ih možete prekriti korom (malčirati) ili šljunkom kako bi usporili isparavanje vode i neposredno prije odlaska dobro zalijte. Održavanje vlage možete poboljšati i tako da zemlju u lončanici pomiješate s vulkanskim pijeskom.
Isto tako možete uzeti posudu koja će biti desetak centimetara šira od one u koju je zasađena biljka. U širu teglu stavite sloj treseta (debljine nekoliko centimetara). Nalijte u nju vodu te ostavite da je tijekom jednog dana treset dobro upije. Višak vode koji se nije upio izlijte i nakon toga u nju stavite biljku u plastičnoj posudi. Biljka će iz treseta uzimati onoliko vode koliko joj je potrebno.
Na dno plitke posude možete rasporedite kemančiće i naliti vodu koja ne smije prelaziti preko sloja kamennja. Kamenčići poslagani na ovaj način spriječit će biljku da uzme prevelike količine vode.

Biljke u vru prekrijte korom da biste usporili isparavanje vode i zadržali vlagu u zemlji.

Prijedlozi iz prakse:

Lavor ili kantu napunim vodom stavim na povišeno mjesto (stolica) i okolo stavim cvijeće. U lavor stavim jedan kraj komada špage, deblje(koliko tegli za cvijeće, toliko špage), a drugi kraj špage stavim na zemlju u tegli. Špaga polako vlaži zemlju i cvijeće dobiva potrebnu vlagu.

Sve biljke koje smiju biti u zatvorenom portoru i imaju ispod tanjuric preko kojeg se zalijevaju lijepo treba staviti u kadu ili na pod kupaonice, pored staviti posudu (lavor) pun vode i jedan kraj rucnika u njega a drugi kraj rucnika na tanjuric ispod tegle i tako si biljka sama crpi potrebnu tekućinu. Za biljke koje se zaljevaju odozgo princip je isti, samo se rucnik položi gore na zemlju. Isto možete napraviti i sa biljkama na balkonu.

Dovoljno je plastičnu bocu napuniti vodom, začepiti i na poklopcu izbušiti sitne rupice, bocu okrenuti naopačke, zapiknuti u zemlju i voda će pomalo kapati u zemlju.

U trgovinama za za dom mogu se kupiti staklene kugle za zaljevanje cvijeća u odsutnosti. U njih se nalije voda kroz cijev koja se zapikne u zemlju snabdjeva biljku vodom.

“Woman Transplant Plant At Home” f- Image courtesy of marin at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar