Kako sačuvati svojstva sira?

Za ljubitelje sireva…

Kome se nije dogodilo da kupi veću količinu sira i da taj sir ostavljen u hladnjaku postane nejestiv, isušen i pljesniv?
Ukoliko nemate veliku obitelj i potrebe za velikim količinama sira, radije kupujte manje količine sira koje ćete brže potrošiti. Ako pak ne možete odoljeti kupovini većih komada, čuvajte ih u što prirodnijim klimatskim uvjetima – na hladnom, tamnom i prozračnom mjestu (npr.podrum). Preporuča se držati ih na rešetki i pokrivene lanenim platnom koje se namoči u slanu vodu ili vino.

Preporučne temperature za čuvanje sireva na duži period je 4-6°C, za kraći period 12°C, a sirevi sa plemenitom plijesni mogu se čuvati i na temperaturi do 16°C.
Na sobnoj temepraturi mogu se držati oni sirevi koje namjeravamo potošiti u kratkom roku. Kako bi spriječili njihovo isušivanje možete između sireva staviti narezane komade rajčice.
Sir koji se drži u hladnjaku treba zamotati u zrakopropusnu foliju. Sireve s unutarnjom plemenitom plijesni čuvaju se umotani u perforiranu foliju, a sirevi intenzivnih mirisa najbolje se čuvaju u plastičnim posudama sa nepropusnim poklopcima.
Prije posluživanja, sireve treba držati barem sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi se u potpunosti razvio njihov okus i miris.

ostavite svoj komentar