Kako zgusnuti jelo bez zaprške

Za lakšu probavu…

Zašto ne zaprška? Brinemo li o zdravoj prehrani uputno je da izbjegavamo teže i kaloričnije varijante jela kad je god to moguće. Zaprška je pripravak od brašna i masnoće koji se koristi za ugušćivanje jela poput variva i umaka.
Osim željene gustoće, jela sa zaprškom dobiju i specifičan okus i miris, kaloričnija su i teže probavljiva. U nastavku vam predlažemo nekoliko načina na koje možete zgusnuti jela bez brige o suvšnim kalorijama i probavnim smetnjama.

Zaprška s brašnom, bez masnoća
Brašno razmutiti u hladnoj vodi i zatim tu smjesu dodajti u varivo. Važno je da voda u kojoj mutimo brašno bude hladna kako ne bi došlo do stvaranja grudica prilikom dodavanja u vruće jelo.

Zaprške od povrća i žitarica
Dio povrća (npr. krumpira) ili mahunarki iz jela koje želimo ugustiti, odvoji se iz jela, propasira i vrati se natrag u jelo. Primjerice, na početku kuhanja u jelo možemo staviti cijeli krumpir i poslije ga izvaditi , zgnječiti te njime zgusnuti jelo. Povrće možemo i naribati pa dodati u jelo (primjerice, mrkvu).
Za variva su odlične i žitarice koje otpuštaju sluz, poput riže, ječma i prosa. Izvrsne su i zobene pahuljice i mekinje koje će, osim željene gustoće, jela obogatiti korisnim prehrambenim vlaknima.

Kuzu prah je bijeli škrob dobiven iz korijena biljke kuzu. Upotrebljava se za zgušnjavanje variva, juha, umaka, preljeva i za pripravljanje toplog napitka. Jednu čajnu žlicu kuzua razmuti se u jednoj jušnoj žlici hladne vode. Umješa se u jelo ili napitak i kuha dok se jelo ne zgusne.

“Mushroom Soup”- Image courtesy of tiramisustudio at FreeDigitalPhotos.net

 

 

ostavite svoj komentar