Kartice – kreditne, debitne, charge, poslovne, privatne….

Prosječan građanin Hrvatske ima preko 3 kartice…

U vrijeme krize često ćete čuti izražavanje negativnih stavova prema kreditnim karticama i njihovoj upotrebi. To se događa uglavnom stoga što neki od nas kartice ne koriste savjesno i racionalno – umjesto da upravljaju karticama i svojim financijama upravo je suprotno – kartice upravljaju njima.

Najbitnije je shvatiti da je kartica novac – plastični novac. Kada provlačimo karticu kroz čitače (peglamo), mi trošimo novac. Koristiti se karticom možemo u onoj mjeri s koliko sredstava raspolažemo. Razvijanjem svijesti o činjenici da je kartica novac, koristimo se pozitivnim potencijalima koje plaćanje karticom nudi.

U osnovi, kartica je vrlo praktična. Svi problemi koji nastaju njezinom upotrebom u glavi su korisnika. U krivoj percepciji.

Korištenjem kartice utječemo na smanjenje sive ekonomije jer onemogućujemo trgovcu/davatelju usluge izbjegavanje plaćanja poreza, budući da svaka transakcija napravljena karticom mora proći kroz platni sustav.

Kartica nam omogućava plaćanje, ali i razne druge pogodnosti. Jedna od njih svakako je kontrola troškova. Ako svaki mjesec pažljivo proučite pristigao račun i/ili kontrolirate potrošnju kroz mjesec (mnogi izdavatelji kartica omogućuju korisnicima pregled troškova u svakom trenutku raznim kanalima informiranja(npr. internetom, telefonskim servisima, SMS porukama i sl.), jednostavno ćete i lako kategorizacijom troškova moći zaključiti gdje i na što najviše trošite. Tada možete uvidjeti imate li negdje izvanrednih troškova, možete li negdje pripaziti, uskladiti potrošnju u pojednim katagorijama (hrana, odjeća, kozmetika, režijski računi, zabava, restorani i sl.) sa svojim stvarnim potrebama i mogućnostima.

Pogodnost koju korisnici rado koriste je i mogućnost obročnog plaćanja, a koju treba razlikovati od potrošačkog (konzumnog) kredita. Obročnom otplatom razrezujemo kupovinu stvari/usluge na više mjeseci, a bez ikakvih dodatnih troškova (npr. naknada, kamata i sl.).
Plaćajući potrošačkim kreditom korisnici kartice plaćaju, od strane izdavača kartice, nametnutu naknadu i kamatu, ali je prednost potrošačkog kredita što je ročnost puno dulja (i do 60 mjeseci) te što je plaćanjem potrošačkim kreditom korisniku kartice omogućena kupovina stvari/usluga vrijednosti i do 100.000,00 kn.
Ove pogodnosti valja koristiti posebno oprezno jer mnogi korisnici, zaneseni pogodnostima obročnog plaćanja i plaćanja putem potrošačkog kredita previše opterete kućni budžet.

Osiguranje od nezgode isto je korisno jer kao korisnik kartice nemate obvezu plaćati premiju osiguranja, osigurani ste već statusom korisnika. Ako putujete i inozemstvo, kartica će vam olakšati život jer je međunarodno priznato sredstvo plaćanja.

Mnogi kartičari nude programe lojalnosti te urednim podmirivanjem obveza imate mogućnost sakupljene bodove zamijeniti za neke od nagrada (nagrade su često novčane protuvrijednosti za plaćanje proizvoda/usluga na prodajnim mjestima – partnerima) i time ostvariti povrat dijela sredstava koje ste kanalizirali na potrošnju putem kartice.

Od ključne je važnosti znati koja nam kartica odgovara spram životnog stila. Mnogi ljudi postaju korisnicima kartica čije pogodnosti im ne odgovaraju. Primjer su kreditne (revolving) kartice koje znaju biti iznimno skupe, a korisnici se njima služe za svakodnevnu potrošnju.

Da zatvorimo krug, prije nego odlučite kontrolirano trošiti i plaćati karticom, informirajte se o pogodnostima i obvezama svake pojedine, bilo da je kreditna, debitna, charge itd. Informirati se možete pozivom prema kontakt centrima izdavača, odlaskom u kuću koja izdaje karticu ili preko interneta, a nije loše raspitati se kod poznanika i prijatelja o njihovim iskustvima.

I na kraju, ističemo još jednom –  kartica je novac, plastični novac. I treba ju koristiti kao novac.

ostavite svoj komentar