Kasko za starija vozila

Isplati li se…

Pri kupovini automobila osim troškova registracije moramo platiti i osiguranje automobila, poznato kao obavezno osiguranje. Riječ je o osiguranju od autoodgovornosti kojim osiguravamo druge sudionike u prometu od štete koju bismo mi sami mogli uzrokovati.
Kako su sva vozila ne cesti (teoretski) obuhvaćena obaveznim osiguranjem tako smo osigurani i mi sami od štete koju nismo izazvali.
U slučaju da skrivimo nezgodu, obaveznim osiguranjem osigurana je oštećena strana dok mi sami nismo. Da bismo i mi bili osigurani od šteta u tom slučaju, postoji osiguranje koje nije obavezno, a kojime sami osiguravamo sebe – kasko osiguranje.
Premija kasko osiguranja ovisi o nabavnoj cijeni automobila, starosti, tipu automobila, tipu police i dr. Neke osiguravateljske kuće nude posebne pakete koji utječu na visinu premije, ali i na širinu osiguranja. U prosjeku se visina premije kreće od 2,5 do 3% novonabavne cijene vozila. Dobro je raspitati se o detaljima svake ponude za kasko osiguranje.
Vozačke sposobnosti nisu mjerilo za odluku osigurati automobil kasko osiguranjem ili ne. Promet je vrlo dinamična struktura i trenutak nepažnje, dekoncetracije ili nešto treće može završiti štetom na automobilu.
U pravilu, kasko osiguranje isplati se za skupa vozila za koja su i rezervni dijelovi i servis skupi te za ona vozila koja imaju posebne ukrasne detalje (koji su uglavnom plastični premda izgledaju kao kromirani i lako pucaju) i posebne dodatke. Najčešće su ti dijelovi skupi, a nije zanemariv niti broj sati potrebnih za zamjenu.

Što ne pokriva kasko osiguranje…pročitajte

ostavite svoj komentar