Kikiriki

Iako su alergije na kikiriki u porastu, znanstvenici ga preporučuju kao izuzetno zdravu namirnicu.

Naravno, u umjerenim količinama.
Kikiriki (lat. Arachis hypogaea) je povrće koje pripada porodici mahunarki (Fabaceae). Potječe iz Južne Amerike, Meksika i Srednje Amerike. U 15. stoljeću kikiriki dolazi u Europu i tek u 18. stoljeću u Sjevernu Ameriku.

To je jednogodišnja grmolika biljka. Naraste od 30 do 50 cm. Cvjetovi biljke razvijaju iznad zemlje, a potom se zbog težine svijaju prema zemlji, ulaze u zemlju i tamo se razvijaju i sazrijevaju mahune kikirikija. U svijetlo smeđoj ljusci nalaze se zrna kikirikija. Zrno se sastoji od dvije polovice prekrivene tankom, crveno-smeđom kožicom.
Znanstveni se slažu kako je od orašastih plodova baš kikiriki najzaslužniji za dobro zdravlje. Smanjuje kolesterol, štiti srce od srčanog udara, karcinoma i moždanog udara, pomaže nam kod bolesti želuca (kod povišene želučane kiseline), kod upalnih stanja, bolesti bubrega, krvi i krvnih žila, te tegoba s pražnjenjem crijeva i hemoroida. Premda je bogat kalorijama, pomaže u redukciji tjelesne težine – kao smjesa proteina, biljnih masnoća i topivih vlakana u obliku hrskave strukture kikiriki izvrno ‘pokriva’ glad, daje dugotrajan odsjećaj sitosti. Energetska vrijednost 100 g sirovog kikirikija iznosi 567 kcal / 2374 kJ, od toga sadrži 49 % masti, 26 % proteina i 16 % ugljikohidrata.
Kikiriki sadrži obilje minerala (bakar, mangan, fosfor, magnezij, kalij, cink, željezo, selen, kalcij), a od vitamina sadrži tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6, folnu kiselinu, vitamin E. Sadrži također i dijetalna vlakna i fitosterole.

Kikiriki izvrsno hrani mozak, povoljno utječe na pamćenje i koncentraciju, sluh i pažnju. Poput ostalih mahunarki, kikiriki povoljno djeluje kod dijabetesa (održava nisku razinu šećera u krvi), pojačava lučenje mlijeka kod dojilja, djeluje kao blagi laksativ, pomaže kod upalnih stanja, bolesti bubrega, krvi i krvnih žila, tegoba sa pražnjenjem crijeva i hemoroida.
Kikiriki sadrži visoki udio antioksidanata (podjednak ili čak veći nego kod nekih vrsta voća). Kikiriki ima visok udio antioksidanta kumarinske kiseline, a prženjem se taj udio pojačava za 22%.
Objavljene studije potvrđuju da zahvaljujući većem sadržaju fitonutrijenata i dijetalnih vlakana kikiriki može zaštititi organizam od pojave raka debelog crijeva. IstražIvanja potvrđuju i činjenicu da hrana bogata niacinom (kikiriki) štiti od Alzheimerove bolesti i gubitka pamćenja do kojeg dolazi u zrelim godinama. Prehrana koja uključuje kikiriki smanjuje i rizik od pojave žučnih kamenaca.

Kupovina
Kikiriki možemo kupiti u rinfuzi ili pakiran u plastičnoj prozirnoj ambalaži. Možemo kupiti kikiriki u ljusci ili oljušten. Kupujete li onaj u rinfuzi, obratite pažnju da je pokriven zaštitnom folijom i da se nalazi u prikladnim posudama (s poklopcem). Provjerite da na ljuskama nema znakova vlage ili oštećenja od kukaca, a kako biste se uvjerili da nije užegao ili ustajao, pomirišite ga.

Čuvanje
Neoljušteni kikiriki držite na hladnom, suhom i tamnom mjestu. U hladnjaku može stajati cca devet mjeseci. Očišćena zrna treba držati u dobro zatvorenoj posudi, u hladnjaku – izlaganje toplini, vlazi ili svjetlu može prouzročiti užeglost.
Obzirom na količinu bjelančevina i masti, kikiriki se prerađuje i u maslac, ulje, brašno i pahuljice.
Prije spremanja zrna kikirikija nemojteusitniti, već to učinite neposredno prije konzumacije ili upotrebe u pripremi jela.
U zapadnom svijetu kikiriki se konzumira uglavnom kao snack ili prerađen kao maslac. Od kikirikija dobiva se i ulje, brašno i pahuljice. U Aziji je puno zastupljeniji u prehrani.
Internet je prepun izvrsnih recepata koji uključuju kikiriki. Isprobajte koji od njih i obogatite svoj jelovnik jelima sa kikirikijem.

ostavite svoj komentar