Kombiniranje namirnica

Za razliku od većine redukcijskih dijeta koje zahtijevaju puno odricanja i discipline, kombiniranje namirnica je vrlo prilagodljiva, jednostavna i primjenjiva metoda koju svatko može prakticirati.

Kombiniranje hrane nije privremen, nego stalan način prehrane koji zahtijeva vrijeme i promjenu navika. Upravo se navika teško rješavamo pa do promjene ne dolazi samo tako. U početku se ponesemo novinom, ali stare navike ‘vrebaju’ i nakon nekog vremena (pogotovo ako nisu ispunjena naša očekivanja) skloni smo povratku na staro. Krug se zatvara, stara navika pobjeđuje, a samopouzdanje i vjera u vlastite snage i sposobnosti narušeni su. Nezadovoljna osoba gubi bitku sa kilogramima i učvršćuje svoj stav da je to unaprijed izgubljena bitka.Bacon, Bowl, Cuisine, Delicious, Diet

To nije istina. Promjene ne dolaze preko noći. Navike usvajamo od najranijeg djetinjstva i naše se tijelo godinama privikavalo na određeni način prehrane. Radikalne i nagle promjene šok su za organizam, u tjelesnom i psihičkom smislu.

Tijelo se u početku buni otežavajući usvajanje novih navika. Kroz neko vrijeme organizam će postupno prihvaćati novosti u prehrani i pružati sve manji otpor. Ključno je biti strpljiv i vjerovati u pozitivan ishod. Osim viška kilograma kombiniranjem namirnica uklanjaju se mnogobrojni zdravstveni problemi, pročišćava organizam, povećava se razina energije i općenito poboljšava psihofizičko zdravlje. Promjene pozitivno utječu i na kronični umor, manjak koncentracije, probavne tegobe, probleme sa šećerom, probleme sa tlakom i dr.

Zlatno pravilo je: bjelančevine i ugljikohidrati ne idu zajedno.

Mnoge dijete bazirane su na tom principu no pune su složenih i strogih pravila koje je teško uvijek slijediti.

Uvođenje promjena

Prije nego se započne sa uvođenjem ovakvog načina prehrane savjetuje se odvojiti tjedan dana za pripremu organizma za nadolazeće promjene. Tijekom tog razdoblja potrebno je postupno smanjivati konzumaciju alkohola, umjetnih sladila, govedine, svinjetine, kravljeg mlijeka, kave, sira, margarina, soli, gaziranih pića, šećera, crnog čaja, kruha i namirnica proizvedenih od pšeničnog brašna.
Promjene neka budu postupne i neopterećujuće. Npr. ako ste navikli popiti dnevno pet, šest šalica kave, pokušajte svaka dva tri dana popiti jedu šalicu manje.

Voćno praviloDish, Plate, Meal, Lunch, Healthy

Voće se jede natašte (na prazan želudac), zasebno, prije ili između obroka. Ovo se pravilo odnosi i na voćne sokove. Konzumiranje voća na ovakav način doprinosi boljoj probavi i izmjeni tvari u organizmu. Otprilike to izgleda ovako: nakon buđenja treba natašte pojesti neko voće ili popiti čašu svježe iscijeđenog voćnog soka razrijeđenog sa trećinom vode. Doručkovati treba ½ sata nakon toga, isto tako popiti kavu ili čaj.
Tijekom dana voće se konzumira kao jelo ili kao predjelo između obroka s pauzom od barem četvrt sata prije uzimanja druge hrane. Voće nije dobro konzumirati zajedno sa ostalim namirnicama, usred obroka ili kao desert.
Prije usvajanja novog pravila pokušajte se voćnog pravila držati barem tjedan dana.

Pravilo nemiješanja bjelančevina s ugljikohidratima

Nakon usvajanja voćnog pravila prelazi se na kombiniranje hrane po principu nemiješanja namirnica bogatih škrobom (ugljikohidratima) i namirnica bogatih bjelančevinama u istom obroku.
Za početak je to dovoljno činiti jednom u tjednu. Postupno, u vlastitom tempu, valja povećavati broj dana u tjednu u kojima ćemo poštivati ovo pravilo. Kada dođemo do pet dana u tjednu, uvedemo još jedan obrok poštujući ovo pravilo. Uspijemo li postupno uvesti ovakav način prehrane u većini obroka, na dobrom smo putu.

Ne treba se potpuno odreći starih kombinacija (sendvič sa sirom, mesa s prilogom od krumpira i sl.). Takve kombinacije jednostavno treba jesti rjeđe. Jelovnik prilagođen kombiniranju namirnica vrlo je bogat i raznolik.
Koje namirnice pripadaju kojoj skupini – lako se nauči, a za one kod kojih niste sigurni potrebno je proučiti njihov sastav koji je lako dostupan u literaturi i na internetskim stranicama.

Namirnice se jednostavno dijele na one škrobne (ugljikohidrate, one bjelančevinaste i one prilagodljive. Ako je udio ugljikohidrata ili bjelančevina u namirnici 100% nema dileme, ako je veći od 10% namirnica se smatra škrobnom (više od 10% škroba)  ili bjelančevinastom (kada namirnica sadrži više od 10% bjelančevina). Ako je postotak manji od 10% radi se prilagodljivoj namirnici koja se može kombinirati i s bjelančevinastim i sa škrobnim namirnicama.
Voće je zasebna kategorija.

Tjelovježba i opuštanje

Kako bi rezultati ovakve prehrane bili bolji i cjelovitiji, ne smije se zaboraviti na tjelovježbu. Zdrava prehrana u kombinaciji sa tjelovježbom dobitna je kombinacija.
Pod tjelovježbom ne misli se na iscrpljujuće fizičke aktivnosti. Dovoljno je pola sata dnevno malo brže hodati, voziti bicikl, dobro se istegnuti i razgibati. Na taj način poboljšava se izmjena tvari u organizmu, a u kombinaciji sa blagotvornim aktivnostima kao što je opuštanje, meditacija, yoga i sl. postiže se unutarnji mir, ravnoteža i zadovoljstvo.

Image by Pexels from Pixabay

ostavite svoj komentar