Korisni savjeti za rad od kuće

Rad od kuće trenutno nije izbor nego „must be“. Primorani smo biti više kod kuće i što učinkovitije i kvalitetnije odrađivati svoj posao. Svi smo pod pritiskom potrebe prilagođavanja “novo normalnim” okolnostima života i stalnim promjenama.

Pri radu od kuće puno je „ometača“ (djeca, partneri, šira obitelj) i „kradljivaca vremena (kuhanje obroka, pospremanje doma, nabavka, pomaganje djeci oko školskih zadaća, dopisivanje s prijateljima, telefonski razgovori, slušanje vijesti i sl.).

Kako se u takvim uvjetima usmjeriti na posao i kvalitetno ga obavljati? Kako lakše postići usmjerenost na posao i biti učinkovit/a?
Evo nekoliko savjeta od kojih ćete zasigurno neke moći primijeniti u konkretnoj situaciji.

Prostor za rad
Ukoliko imate mogućnost rada u odvojenoj prostoriji vi ste sretnik/ca. Ukoliko to nije slučaj odredite jedno mjesto kao svoje mjesto za rad. Informirajte svoje ukućane o tome i objasnite im svoje poslovne obaveze te potrebu da za vas za vrijeme rada ne prekidaju bez stvarne potrebe.
Dobro je s ukućanima podijeliti svoj dnevni raspored tako da i oni znaju planirati svoje obaveze i vaše zajedničko vrijeme.

Dogovor oko aktivnosti i obveza u kućanstvu
Bolje se poštuju oni dogovori koji su postignuti zajedno i prije nego se zakuha neka kriza. Razgovarajte s ukućanima o svim svakodnevnim aktivnostima i zadacima koji moraju biti obavljeni i dogovorite što će tko i kada te koliko dugo raditi. Nastojte biti što određeniji i jasniji. Zaboravite očekivanja, pretpostavke i želje – jasno komunicirajte što trebate i budite spremni čuti svoje ukućane.

Komunikacija s kolegama i nadređenima
Obzirom da nam je svima ova situacija nova budite spremni na period prilagodbe i početnih nesporazuma. Kad ustanovite najbolji način komunikacije nastojte biti jasni, sažeti, prenositi važne informacije, pitati i tražiti informacije od drugih i biti strpljivi. Ne snalaze se svi jednako dobro u novim situacijama kao što se svi ne nosimo jednako sa stresom. Obavezno dogovorite „radno vrijeme“ kako se ne bi dogodilo da vam se kolege ili nadređeni javljaju tijekom cijelog dana i šalju zadatke. Budite strpljivi, spremni pomoći i učiti.

Dnevne rutine
Svatko od nas ima svoje dnevne rutine i rituale za radnih dana: od vremena buđenja, spremanja za posao, dolaska u ured, ispijanja kave, pauza, užine ili ručka, povratka s posla. Te su rutine značajno poremećene aktualnom situacijom. Ipak, postoje neke stvari koje možemo nastaviti prakticirati i dalje (i bilo bi dobro da to činimo). Možemo ustajati u isto vrijeme, isplanirati dan, obući se (ne ostajati u pidžami jer to i mentalno vraća u krevet i pasivu, a i nije dobro niti da nas kolege ili nadređeni vide u takvom izdanju – video pozivi) i krenuti s odrađivanjem dnevnih zadataka.

Planiranje zadataka i poslova za svaki dan
Jutro ili pak večer prije (što nam više odgovara) možemo napraviti listu zadataka i poslova koje taj dan trebamo obaviti. Imamo li jasne ciljeve lakše ćemo se usmjeriti na njih. Uz obavljene zadatke možemo stavljati kvačice, to će nam biti povratna informacija o napretku i poticaj da nastavimo.
pripazite na radno vrijeme – nastojte da se posao oduži cijeli dan (teže ćete funkcionirati u obitelji, bit ćete umorniji i „kraćeg fitilja“).

Pauze
Isplanirajte svoje pauze, unesite ih u raspored i ne zanemarujte ih. Preporuka je svakih sat vremena napraviti pauzu od barem pet minuta, protegnuti se ili napraviti vježbe istezanja, popiti vode, pojesti užinu ili dr. Za pauze je dobro malo se odmaknuti od radnog prostora (otići do prozora, balkona, u kuhinju). Pri tom treba paziti da se pauza ne razduži i da ne dozvolimo da nas nešto ili nešto omete od povrataka poslu.

Radni dan završite zatvaranjem „ureda“
Kad završite s poslovnim obavezama za taj dan, pospremite svoje radno mjesto i zatvorite „ured“.
Možda nije loše kolege ili nadređenu osobu izvijestiti o svemu što ste napravili, poslati poruku da ste završili za danas i da se čujete opet sutra.

Redovno punite svoje baterije
Naše rezerve energije i elana nisu beskonačne. Trebamo ih obnavljati. Svatko za sebe zna što je to što ga usrećuje, čini zadovoljnijim, puni baterije… Prakticirajte to svaki dan prilagođeno uvjetima u kojima trenutno živimo.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar