Korisni savjeti za uspješno odgajanje

Roditeljstvo je trka na duge staze…

Pokušajte razumijeti
Ukoliko dijete napravi ono što ste mu zabranili ili ga upozorili da ne smije raditi, pokušajte dokučiti zašto je to napravilo. Niti jedno ponašanje ne možemo promatrati van koneksta. Razgovarajte sa djetetom, pitajte zašto je imalo potrebu napraviti to nešto, usprkos upozorenjima. Ako ništa drugo, razgovor bi trebao pomoći oko budućih, sličnih situacija. Unaprijed dogovorite posljedice nedopustivog ponašanja.

Budite prisutni
Najviše što roditelj djetetu može pružiti svakako je roditeljska pažnja i vrijeme. Roditelji često nisu u prilici izdvojiti puno vremena za druženje sa djecom. To samo po sebi nije problem ako roditelji ono malo vremena koje mogu posvetiti djetetu, učine to u potpunosti, bez da tijekom bivanja sa djetetom gledaju TV, razgovaraju na mobitel, odgovaraju na e-poštu i sl.

Poštujte djetetove osjećaje
Odrasli čessto zaboravljaju koje su to stvari djeci strahovito važne. Nešto što se odrasloj osobi čini beznačajno, mališanu može srušiti svijet. Pokušajte ne minimalizirati djetetove osjećaje. Umjesto da kažete ‘ma nije to ništa’ možete reći ‘mislim da razumijem kako se osjećaš’. I tada pokušati djetetu objasniti da su prepreke dio života (naravno ne ovim riječima) i da ćete mu pomoći da ih uspješno preskoči (ili ponekad zaobiđe). Porazgovarajte o konkretnom problemu koj vaše dijete muči.
Pri tome imajte na umu da nije dobro presretati baš svaki dječji osjećaj i štititi dijete od svakog stresa. Ponekad se dijete mora isplakati, tugovati, razriješiti neke situacije samostalno.

Ne preslikavajte svoje ambicije na dijete
Roditelji često svoju djecu doživljavaju kao malu verziju sebe samih. I prema toj verziji postavljaju zahtjeve. Možda vaše dijete nema afinitete koje imate vi, možda ga zanimaju posve drugačije stvari. Poštujte to i dozvolite mu da razvija vlastitu osobnost.

Usporite
Zbog bezbrojnih obaveza svi se stalno nekuda žurimo. Nažalost, tek pod starije dane shvatimo koliko smo nebitnih stvari radili, a važnih propustili. Usporite. Pokušajte uživati u normalnim stvarima, razgovarajte bez žurbe, iznenadit ćete se koliko stvari se obavi i malo sporijim tempom, a kako se bolje čovjek osjeća. Kada smo u žurbi, neinovno smo nervozni, kratimo razgovore, preskačemo odgovore, komuniciramo površno. Roditeljstvo je ljepše i lakše kada se odvija bez stalne utrke sa vremenom.

Savršeni roditelj
Ovom cilju najčešće teže majke. Savršeni roditelj ne postoji i osobe koje teže tome cilju uglavnom ostaju razočarane, sobom i/ili djetetom.
Takvi roditelji neprestano pate od grižnje savjesti i stalno se uspoređuju sa drugima (o kojima uglavnom imaju krivu predodžbu). Najbolji roditelji su zadovoljni roditelji. Oni koji ne zaboravljaju na sebe i koji rade stvari koje ih čine sretnima (van roditeljstva).

Važno je reći ‘oprosti’
Reagirali ste pregrubo, zavikali ste ili pak djete isprađili po turu… I požalili istog trenutka? Događa se to svima. Zastanite i ispričajte se djetetu zbog reakcije.

Ne škrtarite sa pohvalama, ali ih niti ne rasipajte
Pohvalite dijete kada napravi nešto lijepo ili se potrudi oko nečega. Ne budite škrti sa pohvalama, no budite umjereni. Ako dijete hvalite za svaku sitnicu činite mu medvjeđu uslugu.

ostavite svoj komentar