Kreme za sunčanje – nanositi redovito

Svaka dva sata potrebno je obnoviti sloj zaštitnog sredstva…

Sunčanje, bezbrižno šetanje na otvorenom tijekom vrućih dana, hvatanje boje u solariju ili vožnja automobilom bez zaštite – predstavlja rizično ponašanje.

Od 12 do 16 sati kada je, tijekom ljetnih mjeseci, UV indeks najviši, izlaganje suncu trerbalo bi svesti na minimum, posebno kada su u pitanju djeca (samo jedno pretjerano izlaganje suncu u djetinjstvu udvostručuje mogućnost obolijevanja od melanoma).
Sredstvo sa zaštitom (kremu, losion, sprej i sl.) treba nanositi svaka dva sata, a osobe koje zbog prirode posla i raznih drugih aktivnosti moraju boraviti na otvorenom trebale bi nositi odjeću za UV zaštitom (kape, šeširi, majice….).

Poseban oprez nalaže se osobama svjetlije puti koje lako izgore na suncu, osobama svjetlih očiju,  osobama koje imaju više od 50 madeža na tijelu, onima koje imaju slučaj oboljenja od raka kože u obitelji i osobma koje posjećuju solarij i koriste UV lampe.

Sve je veći broj osoba oboljelih od zloćudnog tumora kože i melanoma, a taj se broj svakodnevno povećava. Posljedica je to opetovanih izlaganja kože ultraljubičastim zrakama i opeklina.
Stoga je vrlo važno ova upozorenja i naputke shvaćati krajnje ozbiljno i izbjegavati rizično ponašanje, odnosno nepotrebno izlaganje suncu i izlaganje bez primjerene zaštite.

Uz to, redovito treba kontrolirati madeže na koži. Normalnim madežima smatraju se oni jednolike boje, pravilnog oblika i veličine šest do sedam milimetara, a posebnu pozornost treba obratiti kada madež mijenja boju, oblik, kada boli i li peče. U svakom slučaju, procjenu je najbolje prepustiti stručnim osobama, a navedene kriterije uzeti samo kao smjernicu.

I još jednom – posebno treba pripaziti na djecu! Koža pamti svaku traumu!

ostavite svoj komentar