Kućna plijesan

Izaziva alergije i probleme sa disanjem…

Na zidovima, parketu, na namještaju, odjeći, madracima, prozorskim okvirima, općenito na toplim, vlažnim i tamnim mjestima nalazimo ovu opasnu gljivicu koja može izazvati brojne zdravstvene probleme osobama koje žive u takvom okruženju..

download (1)Provedene studije pokazale su da izrazito veliki postotak domova ima plijesan. Najviše plijesni pronađeno je na prozorskim okvirima, vratima hladnjaka, odvodima zraka, pod kuhinjskim sudoperima.
Plijesan je vrlo važno detektirati i po pronalasku ukloniti jer se prolaskom vremena teže uklanja. Uklanjanje se vrši pomoću izbjeljivača, za sada jedine poznate i učinkovite metode za uklanjanje plijesni u kućanstvu. Površine zahvaćene s plijesni treba jednom u tjedan dana očistiti razrijeđenim izbjeljivačem ili proizvodom koji ga sadrži, naravno, uz postupanje prema uputama proizvođača.

Dezinfekciju zaraženih površina treba obaviti najprije ‘na mokro’, a potom isušivati i prozračivati očišćene površine i prostore. Kod uklanjanja plijesni obavezno treba koristiti masku za disanje i zaštitne rukavice. Savjetuje se i uklanjanje tepiha i sl.

Plijesan je u početku svijetla i vremenom potamni stvarajući ružne mrlje, neugodnog mirisa. Nastaje od spora algi i plijesni koje dolaze zrakom i građevnim materijalima. Kod povoljnih uvjeta (odgovorajuće temeprature i vlažnosti materijala i zraka) iz spora izrastaju plijesni, gljivice i alge šireći nove spore po zraku.

Najčešći uzrok plijesni je kondezacija vodene pare na površine, ali to može biti i zbog kapilarne vlage zidova, prodora vode kroz spojeve na prozorima, balkonima, na fasadama i sl. Pojava plijesni je česta posljedica oštećenih vodovodnih instalacija i poplava.
Dugotrajan problem sa plijesnima moguće je riješiti redovitim uklanjanjem i kućnim odvlaživačima, a ukoliko je uzrok plijesni poplava može se iznajmiti profesionalna oprema za te svrhe. Kućni odvlaživači smanjuju količinu vlage u prostoru i tako onemogućuju rast i razvoj plijesni.

ostavite svoj komentar