Kupinovo vino

Ljekovito i ukusno piće…

Narodna medicina već je stoljećima upoznata s ljekovitim svojstvima kupinova vina. Dobiva se prirodnim vrenjem zrelih plodova tamne kupine.
Preporuča se kod anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, kod problema s probavom, za regulaciju krvnog tlaka i bolju cirkulaciju. Kupine su pravi rudnik antioksidanasa pa tako i vino od njih sadrži velike količine tih, za zdravlje prevažnih nutrijenata – flavonoida te vitamina B i C, željeza, fosfora, cinka, mangana, magnezija, kalcija, šećera, pektina, folne kiseline i nešto provitamina A.
Osim što je vrlo učinkovito u liječenju anemije, kupinovo vino pojačava apetit, te poboljšava lučenje žući i mokraće i na taj način, utječe na zdraviju i bržu izmjeni tvari u organizmu. Blagotvorno djeluje na imunitet, a do danas provedena istraživanja upućuju I na to da povoljno djeluje i na pojedine kožne bolesti (razne lišajeve, osipe i psorijazu).

Mada je najukusnije kad se pije nakon jela korisnije je piti ga ujutro na prazan želudac ili navečer prije odlaska na spavanje, (ne neposredno poslije večere). U ljekovite svrhe sasvim je dovoljna dnevna doza od 0,5 do 1 dl ovog napitka tijekom dužeg vremenskog razdoblja (2-3 mjeseca).
Može se poslužiti kao aperitiv te kao desertno vino ohlađeno na 15 stupnjeva.

“Blackberries”- Image courtesy of James Barker at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar