Lomljivi nokti – prirodni lijekovi

Suhi i lomljivi nokti ukazuju na nedostatak nekog vitamina, mierala…

Suhi i lomljivi nokti ukazuju na manjak vitamina A i kalcija, a nokti savijeni prema dolje su znak manjka proteina, folne kiseline i vitamina C. Lomljivi nokti znače i manjak vitamina B12 i željeza. A kada vam se nokti počnu ljuštiti to je znak da strukturi noktiju nedostaje hidratacije.

Vitamin A nalazi se u hrani i životinjskog i biljnog porijekla. U hrani životinjskog porijekla nalazi se čist, dok u biljnoj hrani u obliku provitamina koji organizam mora preraditi. Nalazi se u rnlijeku, maslacu, vrhnju, jajima, jetri i ribljem ulju (koje se često daje djeci za jačanje). Provitamin A nalazi se u kelju, crvenoj mrkvi, sirovom kupusu, rajčici, salati, blitvi, cvjetači (karfiolu) i žuto obojenom voću.

Folna kiselina pripada skupini B vitamina (drugi naziv B9), a prisutna je u zelenom povrću krupnih listova, poput zelenih salata ili špinata. Ima je i u jetri, pšeničnim klicama i pivskom kvascu. Potrebna količina je200 mikrograma dnevno, koliko ga ima u 100 g špinata, odnosno 400 mikrograma dnevno u trudnoći te 350 mikrograma dnevno tijekom perioda dojenja.

Vitamin C je prisutan u većini voća i povrća, a najviše u agrumima, kiviju, šumskom voću, dinji, rajčici, paprici, salati i špinatu. On održava kožu mekanom i elastičnom jer pospješuje stvaranje kolagena te štiti zdravlje krvnih žila, kostiju i zubi. Potrebna količina je 60 mg dnevno koje možete dobiti, primjerice, iz svježe iscijeđenog soka dvije naranče. No, ako pušite potrebna vam je dvostruka količina, jer sastojci cigareta uništavaju taj vitamin.

Previše dugo držanje ruku u vodi pospješuje lomljivost noktiju. Nastojte se naviknuti na zaštitne rukavice.

Pucanje noktiju uzrokuju i nekvalitetni lakovi i odstranjivači lakova,  te pranje jakim deterdžentima bez rukavica, druge kemikalije… Stoga, okrenite se prirodnim sredstvima za čišćenje i nosite zaštitne rukavice.

Previše izlaganja suncu utječe na lomljivost noktiju. Sa sunčanjem oprezno.

Nedovoljan unos tekućine u organizam također utječe na pucanje noktiju. Osam čaša dnevno je preporučena količina tekućine za organizam.

Svakodnevno  u njih utrljajte bademovo ili maslinovo ulje. Najbolje vrijeme da ih namažete je nakon kupanja ili pranja suđa jer bolje upijaju kada su vlažni.

Jednom ili dva puta tjedno pripremite domaći piling za jačanje i učvršćivanje noktiju. Izmiješajte po žlicu maslinovog ulja i ricinusovog ulja sa žličicom meda i pola šalice mljevenih oraha. Nanesite smjesu na nokte i ruke i dobro protrljajte. Na kraju isperite toplom, vodom i nanesite hidratantnu kremu.

Odličan lijek za ispucane nokte je pasta od iscjeđenog limuna i meda. Utrljajte je u nokte, stavite pamučne rukavice i ostavite tako barem pola sata.

Lomljive nokte očvrsnut ćete ako ih mažete sokom luka. Razrežite luk po pola te njime premazujte vaše nokte. On je pun soka koji ima dobar učinak na čvrstoću noktiju. Naravno, budite uporni.

Na taj isti način pomaže i sok od žabnjaka. Rastvorite po pola stabljiku i tim sokom premažite nokte.

_________________________________________________________________________________________________________________
Svaki prirodni lijek ima puno blaže djelovanje nego sintetički lijekovi. Stoga je važna dugotrajnost primjene, vaša upornost. Poželjno je početi primjenjivati prirodne lijekove čim osjetite početak tegoba, a ne kad one jako uznapreduju. Čak i tada uz sintetske lijekove, odlično je primjenjivati prirodne. Za one koje unosite u svoj organizam na usta, a već konzumirate neki sintetski lijek, dobro je posavjetovati se s liječnikom.

ostavite svoj komentar