Loše prehrambene navike kod djece

Počinju sve ranije…

U proteklih desetak godina u Hrvatskoj se gotovo udvostručio broj djece s prekomjernom težinom, a broj djece koja već od najranije dobi imaju loše prehrambene navike također je u zabrinjavajućem porastu.

To znači da svijest o važnosti zdrave i uravnotežene prehrane još nije na dovoljnoj razini. Prehrambene navike počinju se stjecati u najranijoj dobi i obilježavaju nas cijeli život. Djecu je važno poučiti što se podrazumijeva pod zdravim prehrambenim navikama i primjerom i brigom usmjeravati ih k tome. Sveprisutni i sve komercijalniji mediji, sponzorirani od strane proizvođača dječje hrane i pića izvor su kontradiktornih i zbunjujućih informacija pa svakodnevna prehrana djeteta postaje pravi izazov za roditelje.

I relativno jednostavnim promjenama u prehrani može se doprinijeti zdravlju djeteta, spriječiti pretilost i poremećaje prehrane te pojavu kroničnih bolesti u budućnosti.

U svakom slučaju, bilo da je u pitanju tradicionalna prehrana ili da se radi o vegetarijanskoj i sl. prehranama, najvažnije je da djeca konzumiraju raznoliku hranu, sa što manje rafinirane i procesirane hrane. Ključ svega je umjerenost.

U našoj kulturi još uvijek je dosta uvriježeno uvjerenje da dijete jede zdravo ukoliko ne odbija hranu i jede količinski puno. Tako nije rijetkost čuti zadovoljnog roditelja jer je dijete za doručak pojelo čak dvije krafne. Poznato je da gotovo trećinu preporučenog dnevnog unosa kalorija djeca dobivaju izvan tri osnovna obroka – upravo konzumacijom grickalica i slatkiša. Krafna je slatkiš. Mastan i nutritivno siromašan obrok.
Slatkiše i grickalice treba izbjegavati koliko i kad je god to moguće. Isto tako i gazirana, zaslađena piće i sokove.

Zdrave prehrambene navike treba usađivati u ranom djetinjstvu, kada se formiraju ukus i navike. Od samih početaka između obroka djeci treba nuditi zdrave međuobroke – svježe i sušeno voće, jogurte, orašaste plodove, kolače iz kućne radinosti pripremljene od zdravih namirnica (s manje šećera ili sa zdravim zamjenama za šećer, bez umjetnih boja i konzervansa, bez transmasti, sa što više cjelovitih namirnica i sl.).

Roditelji su najbolji uzor svojoj djeci. Vlastitim primjerom djeci trebamo pokazati pravi put. Djecu bismo trebali uključiti u planiranje obroka, razgovarati s njima o zdravoj hrani i zašto je važna, zašto nam je važno da jedu zdravo. Razgovarati treba u pozitivnom duhu, bez prisile i nametanja.

Uza sve navedeno ne smijemo zaboraviti na kretanje. Sjedi li dijete previše za knjigom ili pred ekranom televizora ili računala/mobitela treba mu predložiti zajedničku šetnju, vožnju biciklom, badminton ili neku igru po želji. Djecu treba poticati na kretanje, na sport i rekreaciju (ali ne iz udobnosti vlastite fotelje!).

“Cute Kid Enjoying Pasta And Juice” – Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar