Loše vozačke navike

Kojima ugožavamo sigurnost prometa…

I iritiramo druge sudionike u prometu.

Upotreba mobilnog telefona
Kazna od 500 kuna (ako platite odmah, na licu mjesta) ili 600 kuna (ako platite naknadno) mnogima nije dovoljan razlog za ne-telefoniranje za vrijeme vožnje. Statistike prometnih nezgoda kažu da razgovaranjem preko mobilnih uređaja, pretraživanjem Interneta ili provjerom ili slanjem SMS poruka ozbiljno ugrožavamo sigurnost prometa na cestama.

Ne vezivanje sigurnosnog pojasa
U Hrvatskoj je u prometu, u automobilu, 2011. godine poginulo 215 osoba, a od toga 88 osoba ( ili 41 %) nije koristilo sigurnosni pojas. Vezanje sigurnosnog pojasa obavezno po Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa i to na svim sjedalima na kojima su pojasevi ugrađeni. Kazna za nevezanje pojasa iznosi 500 kuna – uz veću sigurnost i to je pozitivan poticaj za vezanje.

Pušenje, pijenje i jedenje u automobilu
Pušenje u automobilu nosi višestruke rizike po zdravlje pušača i onih koji se nalaze u poziciji pasivnih pušača. Što se jela i pića tiče, svakako je bolje izbjegavati sve aktivnosti koje nam odvraćaju pažnju od same vožnje i prometa oko nas. Puno je pametnije stati na prikladnom mjestu (benzinska pumpa, restaurant, cafe i sl) i u miru pojesti i popiti, nego to činiti za vrijeme vožnje.

Prebrza vožnja
Četvrtina prometnih nesreća posljedica su neprilagođene brzine vožnje.

Nepažnja
Skretanje pogleda na zanimljiv plakat, osobu u prolazu ili neki događaj uzrok je mnogim prometnim nezgodama. Vozač mora prvo rješavati svoju prometnu situaciju.

Uključivanje uređaja
Pretraživanje radio stanica, uključivanje CD playera, namještanje klime i sliične radnje mogu biti veoma opasne ukoliko ih prakticiramo za vrijeme vožnje.

Ne-signaliziranje
Svaki je vozač dužan obavijestiti ostale sudionike u prometu o svojim namjerama – skretanju u drugu traku, prestrojavanju i sl. manevrima. MNogi to ne čine i zbunjuju ostale sudionike, a posljedice osim ljutnje drugih vozača mogu biti i znatno ozbiljnije.

Upotreba ogledala
Provjeravanje izgleda, popravljanje šminke i slične radnje nisu preporučljive za vrijeme vožnje.

Razmak između vozila
U pravilu držimo premali razmak između svog i vozila ispred nas što smanjuje naš manevarski prostor u slučaju kočenja ili drugih nepredvidivih situacija.

Upotreba sirene
Neki vozači svako malo trube drugim sudionicima u prometu. To mnoge vozače iritira jer je teško zaključiti kome je zvučni signal namijenjen i zašto.

Psovanje, mahanje rukama
Mnogi vozači svoju ljutnju i nervozu iskazuju psovanjem i gestikuliranjem. To samo dodatno pojačava stres i nervozu među sudionicima prometne situacije, a ne rješava problem.

ostavite svoj komentar