Lyme borelioza – opasnost iz prirode

Bakterijska bolest koju na čovjeka ubodom prenosi zaraženi krpelj…

Bakterija (Borrelia burgdolferi) uzročnik bolesti nalazi se u probavnom sustavu krpelja.
U našoj zemlji Lyme borelioza je rasprostranjenija od KME (krpeljni meningoencefalitis). Godišnje se registrira 200 do 300 oboljelih osoba. Najveći broj prijava bilježi se u svibnju, lipnju i srpnju.

Ova infekcija odvija se kriz tri stadija:

1. stadij
Od uboda krpelja do pojave prvih znakova bolesti prođe u cca 2 – 3 tjedna. Prvi znakovi bolesti su promjene na koži tzv. migrirajući eritem i opći znakovi zarazne bolesti: povišena temperatura, glavobolja, malaksalost, umor, bolovi u mišićima i zglobovima i povećani regionalni limfni čvorovi.
Na mjestu uboda krpelja nastaje crvenilo koje se postepeno širi , a sredina postaje sve blijeđa. To može biti popraćeno svrbežom, bolovima i pečenjem. Nakon nekoliko tjedana kod većine oboljelih kožne promjene nestaju i bolest završava.


2. stadij

Ukoliko se bolest ne liječi od početka, bolest kod nekih osoba nakon više tjedana (ili mjeseci) može prijeći u drugi stadij u kojem dominiraju različita upalna stanja zglobova, srca i živčanog sustava (serozni meningitis, paralize moždanih živaca i dr.).

3. stadij
Nakon dužeg periioda (više mjeseci ili godina) mogu doći do upale zglobova- upala zahvaća jedan ili više velikih zglobova koji su otečeni i bolni. Na kraju nastaju teške degenerativne promjene uz gubitak zglobne hrskavice. U ovom stadiju mogu nastati i kronične promjene na koži.

Liječenje se provodi antibioticima. Liječenje je u ranom stadiju bolesti učinkovito, ali ako se ne liječi, može imati ozbiljne posljedice. Zbog toga je važno bolest na vrijeme dijagnosticirati i što prije započeti s liječenjem.

Kako se zaštititi?
Za Lyme boreliozu ne postoji specifična zaštita cjepivom i stoga je za prevenciju bolesti važno pridržavati se općih mjera zaštite od krpelja.

Tekst: Antonija Pleša

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar