Medvjeđi luk (divlji luk, pasji luk, srijemuš, šumski luk…)

Biljka koja se polako vraća iz zaborava…

To je biljka (lat.Allium ursinum) iz obitelji ljiljana. Raste na sjenovitim i vlažnim mjestima (u vlažnim šumama, uz potoke i rijeke, po udolinama, planinskim krajevima). Raste i u našim krajevima. Sastoji se od stabljike i plosnatih, šiljatih, sjajnih tamnozelenih listova. Naraste do visine od 20-30 cm. U vrijeme cvatnje cvjeta bijelim cvjetovima.
Svakog proljeća nalazimo ga na tržnicama i trgovinama voća, povrća i začina. Snažna je mirisa i intenzivne zelene boje, a nutricionisti ga cijene čak i više od češnjaka, na koji podsjeća i mirisom i okusom.
Budite oprezni kod branja – medvjeđi luk ima  otrovne ‘dvojnike’ (đurđica ili otrovni mrazovac). Da je riječ o ‘pravom’ medvjeđem luku znat ćete ako mu prelomite list ili ga malo natrljate među prstima – samo pravi medvjeđi luk miriše po češnjaku. Listovi se beru u travnju i svibnju, a u kasnijim mjesecima, nakon cvatnje, sakupljaju se lukovice. Njih se može ukiseliti i koristiti za izradu melema i tinktura.
Medvjeđi luk nije dobro sušiti niti termički obrađivati jer tada gubi većinu svojih ljekovitih svojstava.
Ubrani listovi održat će se nekoliko dana u hladnjaku, a ljekoviti pripravci mogu izdržati i do godine dana na hladnom i tamnom mjestu.
Medvjeđi luk bogat je mineralnim solima, vitaminom C i betakarotenom. Ima jaka antiobiotska i antibakterijska svojstva. Izuzetan je čistač organizma. Odlično je sredstvo kao kupka za nadraženu kožu, ekceme, dermatitise, modrice, hematome i rane, a posebno je dobar za lišajeve.
Tinktura od medvjeđeg luka snižava krvni tlak, smanjuje nadutost u želucu i ublažava probavne smetnje.

Medvjeđi luk je originalan i ukusan dodatak salatama, a može se dodati i u kuhanu blitvu ili špinat kojima tada intenzivira okus. Može se dodati i pečenom mesu i drugim jelima (začini se otopljenim maslacem pa se doda kao prilog mesu) Možete ga sitno nasjeckati i dodati u svježi kravlji sir. Juha od medvjeđeg luka ukusna je i nadasve okrepljujuća. Od svježih listova možete napraviti i sok, pesto, tinkture, vino i med.

Tinktura od medvjeđeg luka

  • 10 dag listova medvjeđeg luka
  • 1/2 l šljivovice ili lozovače

Listove medvjeđeg luka sitno nascjeckati. Potom listovima napuniti staklenu bocu i zaliti sa 40%-tnom šljivovicom ili lozovačom .Ostaviti na suncu najmanje 3 tjedna. Uzimati 3x tjedno po 20 kapi koje se dodaju u malo vode, čaja ili u toplu juhu.

Vino od listova medvjeđeg luka

  • Nasjeckati 20-30 dag listova medvjeđeg luka i staviti ga u 1l bijelog vina.
  • Dodati med i pustiti da odstoji 24 h na toplom mjestu.
  • Piti na gutljaje tijekom dana u pravilnim razmacima (svakih par sati).

 

ostavite svoj komentar