Mogu li ona i on bit (samo) prijatelji?

Mnoga dugogodišnja, trajna i kvalitetna prijateljstva dokazuju da muškarac i žena mogu biti (samo) prijatelji.

Takva prijateljstva puno su rjeđa od istospolnih, između ostalog i zato što su osobe uključene u takav odnos okružene nerazumijevanjem i skepsom svojih bližnjih. Iz tih razloga mnogi ljudi unaprijed odbacuju mogućnost prijateljevanja sa osobom suprotnog spola i ne produbljuju takva poznanstva i odnose.

Skeptici uglavnom dolaze iz redova onih koji nikada nisu imali prijatelja suprotnog spola ili pak onih koji su imali loše iskustvo u tim stvarima. Ili se pak radi o osobama koje nisu u stanju razviti prijateljski odnos sa osobom suprotnog spola (smatraju da je suprotni spol rezerviran isključivo za ljubavne veze, seksualni odnos, brak i sl. odnose). Muško-žensko prijateljstvo za skeptike je samo zavaravanje, prikrivanje pravih osjećaja i vrlo sklizav teren.

Uvijek će biti i onih koji će vjerovati u muško-žensko prijateljstvo i onih koji neće, biti će i onih koji će svojim prijateljstvima potvrđivati da su moguća i da mogu biti lijepa i trajna, ali i onih koji će potvrđivati da su takva prijateljstva neostvariva i nerealna.
To je zato što smo svi mi različiti. Neki među nama sposobni su gledati osobu drugog spola izvan seksualnog konteksta, a drugi to nisu… Neki među nama vjeruju u ono u što žele vjerovati, bez obzira na provedena znanstvena istraživanja i rezultate, bez obzira na činjenice.

U svakom slučaju, muško-ženska prijateljstva su drugačija. Zanimljiva i intrigantna, uostalom, kao sve u životu što ruši tabue, stereotipe, prkosi, opstaje svemu usprkos…

ostavite svoj komentar