Mrkva

Čuvarica zdravlja i prirodni lijek…

Najveći je biljni izvor vitamina A (beta-karotena), potom vitamina B1, B2, C, D, E i H. Od mineralnih tvari u mrkvi nalazimo najviše joda, kalcija, željeza i bakra. Svakako najvažniji sastojak mrkve je vitamin A, koji je koristan za vid, rast kostiju i zdravu kožu. Ako jedete mnogo mrkve, koža vam može poprimiti narančasti ton, ali se vid neće poboljšati.

Mrkva je jedno od najboljih sredstava za sprječavanje procesa truljenja u crijevima, a posebno je uspješna kod upale želuca i crijeva, zbog svoje sposobnosti da stvara obilniju i mekšu stolicu, zahvaljujući vlaknima koja sadrži. Osobito je dobro, kod zatvora, kombinirati mrkvu s drugom hranom bogatom vlaknima, npr. pšeničnim mekinjama. Povećanje mase stolice također može smanjiti mogućnost za dobivanje raka crijeva, jer su na taj način razrjeđene i karcenogene tvari i time im je smanjena mogućnost dodira sa stjenkama crijeva.   federal-carrots-1083235_640

Osim toga, mrkva je bogata vrstom pektina kojeg još imaju samo jabuke, a koji je važan u zaštiti crijeva. Budući da regulira stolicu povećavajući njezin obujam, osobito se preporučuje trudnicama i mladim majkama. Sok od mrkve neutralizira želučanu kiselinu otklanjajući žgaravicu bolje od sode bikarbone, što je također važno kod trudnica.

Jedna od posljedica nedostatka vitamina A u organizmu je noćno sljepilo, što je možda i razlog zbog kojeg se razvila ova teorija. Mrkve mogu spriječiti nedostatak vitamina A, ali zbog njih nećete bolje vidjeti. Iako zbog njih nećete imati rendgenski vid, nemojte iz svoje prehrane izbaciti mrkve – one su hranjive, ukusne i dostupne. Svoju narančasto-crvenu boju mrkva zahvaljuje karotenu, što je boja tamnija, više ima karotena. Karoten je različito iskoristiv, ovisno o načinu na koji mrkvu pripremate: u sirovoj mrkvi – 2%, u kuhanoj – 18%, u sirovoj ribanoj čak – 82%. Od hranjivih sastojaka sadrži najviše ugljikohidrata.

Neka novija istraživanja ukazuju na to da kuhana u komadu, mrkva sadrži 25% više vrijednih sastojaka nego narezana, pa zatim skuhana mrkva. Osim toga, cijelo kuhano povrće ima i znatno bolji okus (mrkva je slađa jer kuhana cijela ne ispušta sve svoje šećere u vodu). Mrkva je jedna od najsigurnijih namirnica za zaustavljanje raka, posebno raka povezanog s pušenjem. Uspješno smanjuje kolesterol, Vrlo je lako probavljiva.

Koristi se i kod šećerne bolesti, uroloških tegoba, gihta i reume. Sok od mrkve pomaže kod problema sa dišnim organima, bronhitisa, gripe, upale pluća, grla i krajnika. Lišće mrkve najčešće bacamo. Nemojte to činiti jer ono obiluje mineralnim solima u većoj količini nego korijen sam, poboljšava okus i hranjivu vrijednost juhe!


Prijedlog iz praktičnog života:

Kolač od mrkve

  • (mjerica = jedna mala kavena šalica)
  • 1 mala šalica griza 1 mala šalica šećera
  • 1 šalica mljevenih badema ili oraha 1 i pol šalica mrkve
  • 1 šalica ulja
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 jaje
  • ½ praška za pecivo

Sve sastojke pažljivo izmiješati, izliti u protvan i peći na srednje jakoj temperaturi.Gotov kolač posuti mljevenim vanili šećerom ili šećerom u prahu.

ostavite svoj komentar