Najčešće prevare na servisima

Dobro je znati…

Veliki broj servisa naplaćuje svoj nerad. Tome se možemo suprostaviti jedino oprezom i znanjem.
Gdje nas najčešće varaju?

Promjena ulja
Mogućnosti prevara su velike, a najčešće se radi o ulijevanju ulja slabije kvalitete i niže cijene. Naravno, vlasniku vozila naplaćuje se skuplje i kvalitetnije ulje.
Savjet vlasnicima vozila je: informirajte se o tome koje je ulje naprikladnije za vaš automobil i gdje ga možete najpovoljnije nabaviti. Nabavite ulje u vlastitom aranžmanu i odnesite ga u servis. To ne znači da će baš to ulje završiti u motoru vašeg automobila, ali je vjerojatnost svakako veća…

Vrijeme za servis
U knjižici vozila jasno su naznačeni vremenski intervali unutar kojih treba obaviti pojedini servis. Pomnim vođenjem servisne knjižice i pridržavanjem uputa u konačnici ćete uštedjeti novac. Ukoliko se pokaže potrebitim obaviti izvanredni servis, tražite oblazloženje ili drugo mišljenje (u drugom servisu).

Tekućina za pranje stakala
Po izvršenom servisu možete na računu primijetiti da su vam naplatitili nadopunjavanje tekućine za pranje stakala. Događa se da to uopće nije obavljeno ili da je u spremnik stavljena tekućina nezadovoljavajuće kvalitete. Da vam se to ne bi dogodilo prije predaje automobila u servis provjerite stanje tekućine u spremniku.

Promjena pneumatika
Kako odlazak vulkanizeru osim novčanih sredstava iziskuje i vrijeme, na promjenu pneumatika (iz zimskih u ljetne i obratno) odlučujemo se u zadnji čas i često jednim udarcem želimo srediti dvije muhe pa uz put želimo obaviti i neku servisnu intervenciju. Specijlaizirane vulkanizerske radionice obično su najpovoljnije za promjenu pneumatika (i najbrže i najkvalitetnije). Servis ostavite za servisne radionice.

Naplata ranih sati
Kao laici teško možemo znati koliko radnih sati je potrebno za obavljanje nekog servisa. Informirajte se i pomno pročitajte radni list koji služi kao temelj za izdavanje računa. U pravilu servisi naplaćuju više radnih sati od realno utrošenih. U radnom listu navode se kojekakve provjere koje servisi gotovo u pravilu ne izvode (npr. provjera pneumatika).

Izvanredni servisi
Ovezete li automobil na redovan servis inzistirajte da vas osoblje servisa kontaktira ukoliko iskrsne potreba za nekim dodatnim popravcima. Zna se dogoditi da servisi na svoju ruku obave dodatni servis i da vam ga stave na račun.

Sitni dijelovi
Spisak mogućih dijelova za automobil vrlo je dugačak. Inzistirajte na detaljnom prikazu svega što je u automobilu zamijenjeno i na obrazloženju zašto je zamijenjeno. Isto tako možete zamoliti da vam pokažu stare dijelove koje su zamijenili novima. Možda ćete neke od njih prepoznati, a za neke biti sigurni da nisu iz vašeg automobila.

Dušik u pneumaticima
Umjesto zraka pneumatike se može ispuniti dušikom. To je dobro rješenje jer štedi gorivo i čuva gume, ali samo kod automobila novijeg datuma i pneumatika koji su u savršenom stanju.

Kočnice
Nerijetko se pločice i pakne mijenjaju bez stvarne potrebe. Kako se radi o dijelovima predviđenim za zamjenu u određenom periodu, a ne prema potrebi inzistirajte da vam pokažu zašto žele promjenu (koliko su uistinu istrošene).

Akumulator
Ukoliko u servis dovezete automobil koji ima problema sa akumulatorom, najvjerovatnije ćete morati platiti zamjenu i novi akumulator. Prije zamjene inzistirajte na dopuni starog akumulatora, a tek ukoliko to ne pomogne kupite novi.

ostavite svoj komentar