Nakon srednje škole

Zaposliti se ili nastaviti školovanje…

Provedeno istraživanje Zavoda za zapošljavanje i Županijske razvojne agencije za potrebe Zadarske županije među bivšim učenicima srednjih škola (generacija 2008/2009.) u svrhu dobivanja slike (ne)usklađenosti školskih programa i potreba tržišta nije dalo obećavajuće rezultate.

Rezultati ovog istraživanja odraz su društvene krize i ukazuju na to koliko je naš školski sustav manjkav.
Naime, više od polovine ispitanih završenih srednjoškolaca tvrdi da nemaju koristi od školovanja jer, ukoliko se i zaposle, rade na poslovima za koje nisu školovani i koje prosječni srednjoškolac može apsolvirati u mjesec dana.
Polovica njih nastavlja se školovati. Najčešći obabir su društvene znanosti, najmanje mladih odabire prirodne ili umjetničke studije.
Oni koji ne nastavljaju školovanje, uglavnom iz strukovnih škola, sve teže pronalaze posao, a kada se zaposle to je uglavnom na određeno vrijeme.
Više od polovice završenih srednjoškolaca bez posla je više od dvije godine. Ono što zabrinjava jest činjenica da u traženju posla nisu aktivni i ne znaju objasniti zašto.
Trećina zaposlenih rado bi mijenjala posao.
Više od 60% gimnazijalaca smatra da su kroz obrazovanje dobro pripremljeni za buduće životne pozive, no učenici iz strukovnih škola ne dijele mišljenje svojih kolega gimnazijalaca.

Zavodi za zapošljavanje imaju premalo zaposlenih na poslovima profesionalnog usmjeravanja učenika i neadekvatne testove za procjenjivanje sklonosti učenika.
Mladim ljudima preostaje da se snalaze sami ili uz pomoć roditelja, nastavnika i dr.

ostavite svoj komentar