Nezadovoljstvo poslom

Novi posao ili…

Osjećaj nesigurnosti i straha od gubitka radnog mjesta naša su realnost. Takva klima djeluje destimulativno i paralizirajuće na osobe koje su nezadovoljne svojim poslom.
Poslovni savjetnici savjetuju promjenu posla u slučaju prevladavajućeg nezadovoljstva, no danas je više nego ikada potrebno razmisliti o posljedicama takvog postupanja. Naime, tržište rada je prezasićeno i naći novi (zadovoljavajući) posao nije jednostavno.

Stoga treba dobro promisliti – bi li nezadovoljstvo riješila promjena posla?
Želja za promjenom može biti posljedica nekoliko loših dana na poslu, posljedica nagomilanog stresa, trenutačnih problema u tvrtki, odnosa sa kolegama i sl. U tom slučaju rješenje ne mora biti promjena posla.

Ukoliko nezadovoljstvo izvire iz samog posla (ukoliko vam vaš posao ne predstavlja nikakvo zadovoljstvo, niti kada ga dobro obavite, ukoliko posao radite bez entuzijazma, nezainteresirani ste, nije u pitanju novac i sl.) možda biste ipak trebali razmisliti o promjeni.

U svakom slučaju, prije nego donesete definitivnu odluku, pokušajte u postojećoj situaciji uvesti neke promjene. Možda možete promijeniti odjel, poslovni tim, uključiti se u neki drugi projekt i sl.

ID-100267147Otvoreno porazgovarajte sa svojim pretpostavljenima o svojim postignućima i njihovu mišljenju o tome. Možda izostanak povišice ili bonusa nije rezultat neprepoznatog truda nego krize, štednje ili dr.
Preopterećenost poslom ponekad se može riješiti razgovorom sa pretpostavljenima, a kada to nije moguće razmislite je li posao vrijedan narušenog zdravlja, umora, nezadovoljstva.

Nezadovoljavajući odnosi sa kolegama ponekad su takvi našom vlastitom krivnjom. Razmislite, koliko sami doprinosite lošoj klimi i općenito lošim odnosima sa kolegama.

U međuvremenu, razmislite točno što želite, koji je vaš poslovni cilj. U tu svrhu prikupite sve relevantne informacije, ostvarite poslovne kontakte, poradite na životopisu, upišite neki tečaj, investirajte u sebe.
Pri tome imajte na umu da nema garancije da će vam novi posao pružiti više zadovoljstva (na duži rok) i da će vam pružiti sigurnost i financijsku satisfakciju.

“Back View Of A Young Businessman Standing” – Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net
“Pretty Young Woman Working In Her Office” – Image courtesy of nenetus at FreeDigitalPhotos.net

 

ostavite svoj komentar