Naranča

Naranča (Citrus aurantium) je suptropska biljka, porijekom iz Indije. Uzgaja se u regijama s toplom klimom. Stablo naranče može izrasti do 12 m visine, ima zimzeleno lišće. Jedno stablo može dati do 1000 plodova. Postoji više vrsta naranči, a razlikuju se po boji, veličini i kakvoći. Naranča je, uz limun, najviše korišteno citrusno voće. Koristi se kao svjež plod, u sokovima, sirupima, raznim napicima, koncentrirana, u džemovima, slatkišima, kao aroma…Orange, Slice, Juice, Vitamin, Fruit
Sadržaj ploda naranče ovisi o boji ploda, o tome je li narančino meso žuto ili crveno. Jedna naranča ima otprilike 100 g (s malim odstupanjima od vrste do vrste naranče) sadrži: 86 g vode, 0,8 g bjelančevina, 2 g biljnih vlakana,, ugljikohidrata 9 g, masna ulja 0,3 g. Sadrži vitamin C, vitamine iz grupe B, folnu kiselinu, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar, selen. U kori naranče nalaze se ljekovito eterično ulje, tanini, gorke tvari, hesperidin (spada u skupinu bioflavonoida), karotene.

Koru koristimo samo ako nije tretirana pesticidima i drugim kemijskim sredstvima. Ima nekoliko vrsta naranči: kisela ili seviljska naranča, velika naranča, naranča valencija (prvenstveno se uzgajaju za proizvodnju soka), crvena naranča (crvenu boju zahvaljuje antocijaninu, smatra se hibridom mandarine i grejpa, sok joj je gorak i crvene boje pa se često koristi za spravljanje koktela), bergamot naranča (malena je, kruškolika oblika, uzgaja se u Italiji, koristi se u aromaterapiji i u industriji parfema), jaffa (to je vrsta koja raste u Izraelu, ima sladak okus i lijep miris, svjetlu koru).

Naranča ima puno fitokemikalija (preko 270 !) koji djeluju kao antioksidansi i pomažu uklanjanju stanica tumora. Poboljšava rad probavnog sustava, ali može kod osjetljivih osoba izazvati tegobe, ukoliko pretjeraju sa konzumacijom. Odlično djeluje protiv alergija, upala, virusa. Pomaže i radu imunološkog sustava. Naranča blagotvorno djeluje na cijeli organizam.Oranges, Orange Juice, Fruits, Juice

Sok od naranče izvrstan je izvor vitamina C, kalija, folne kiseline i flavonoida, vrijedan izvor aminokiselina. Izuzetno je dobar za zdravlje. Ako ga se uzima natašte, može izazvati želučane tegobe. Istraživanja su dokazala da hesperidin iz soka naranče poboljšava funkcije krvnih žila te smanjuje rizik od razvoja srčanih i krvožilnih bolesti. Naranča je izuzetno voće. No, kako sa ničim ne treba pretjerivati, tako i sa narančama. Osobe koje su podložne stvaranju kalcij-oksalatnih kamenaca trebaju svakako pripaziti na unos naranči. Pretjerana konzumacija može prouzročiti i plinove u probavnom traktu kod osjetljivih osoba.

Kod ekološki uzgojenih naranči, bez upotrebe pesticida, ne treba odbacivati koru. I ona sadrži vrijedne sastojke, a odlična je i za spravljanje raznih slastica.

Image by LoggaWiggler from Pixabay
Image by Nat Aggiato from Pixabay
Image by brunoalmeidamachado2 from Pixabay

ostavite svoj komentar