Nesanica – prirodni lijekovi protiv nesanice

Za lakši san…

Nesanica je vrlo širok pojam koji obuhvaća sve poteškoće vezane uz spavanje uključujući nemogućnost zaspivanja i očuvanja njegovog dostatnog trajanja.
Farmakološka industrija nudi mnoge lijekove (sedative) koji su vrlo djelotvorni, ali mogu poremetiti prirodne cikluse u organizmu i izazvati ovisnost kod konzumenta.
Postoje prirodni lijekovi, biljke koje mogu pomoći kod ovih tegoba.

Matičnjak (Melissa officinalis)
Učinkovitost i sigurnost matičnjaka kao sedativa potrvđuju i stručna tijela zadužena za medicinsku upotrebu ljekovitog bilja pa se matičnjak nalazi i u mnogim biljnim lijekovima koji se mogu kupiti u ljekarnama.
Sedativno djelovanje u najvećoj se mjeri pripisuje sastvu ove biljke, posebno terpenima koji su u matičnjaku zastupljeni u optimalnoj kombinaciji.
Kod nesanice pomaže čaj od matičnjaka koji vrlo jednostavno priprema sa dvije tri žlice osušene biljke prelivene uzavrelom vodom.

Odoljen (Valeriana officinalis)
Ispijanje čaja pripravljenog od dvije čajne žličice suhog korijena od odoljena, neposredno pred polazak na spavanje, pomoći će kod nesanice. Konzumacija ovog čaja smanjuje uznemirenost, zabrinutost i nervozu pa se preporučuje popiti ga i tijekom dana.
Odoljen je jakog okusa i mirisa pa osobe kojima to ne odgovara mogu koristiti tinkturu ili kapsule.
Odoljen ne stvara ovisnost niti nakon duže upotrebe i ne izaziva osjećaj mamurnosti poput lijekova službene medicine. Zaključak svih dosada provedenih istraživanja jest da sedativni učinak odoljena leži u uravnopteženom djelovanju svih njegovih sastojaka, a ne samo nekih (kako se donedavno smatralo).

Lavanda (Lavandula, razne vrste)
Lavandino ulje koristi se tako da se dodaje toplim kupkama ili se njime prska posteljina. Lavandino ulje usporava nervne impulse i tako smanjuje opću razdraženost i i olakšava zaspivanje.
Oprez je potreban kod odabira vrste ulja jer ne posjeduju sve vrste lavande umirujuća svojstva. Španjolska lavanda, na primjer, ima stimulativno djelovanje. Kod kupovine naglasite u koju svrhu kupujete ulje kako biste dobili ono što trebate. Kupite li greškom krivo ulje, sačuvajte ga za neke druge potrebe.
Ne zaboravite, eterična ulja namijenjena su isključivo vanjskoj upotrebi.

Pasifora (Passifora incarnata)
Ova biljka blagi je sedativ. Mnogi službeni lijekovi sadrže pasiforu, no prilično ih je teško nabaviti zbog zakonskih, dugotrajnih i skupih procedura za dokazivanje učinkovitosti.
Lakše je nabaviti samu biljku i njezine biljne tinkture.

Kamilica (Matricaria recutita)
Čaj od kamilice već se stoljećima koristi kao umirujući napitak prije spavanja. Znanstveno je potvrđeno da je apigenin jedan od najučinkovitijih sedativnih sastojaka kamilice. Čaj od kamilice je ugodnog, blagog okusa.

Mačja dobričica (Nepeta cataria)
Ova ljekovita biljka iz porodice metvica ima blago umirujuće, hipnotičko i sedativno djelovanje. Sadrži supstance slične onima iz odoljena. Ugodnijeg je ukusa od odoljena, a preporuka je popiti jednu šalicu čaja pola sata do sat vremena prije odlaska na spavanje.

Hmelj (Humulus luputus)
Sedativna svojstva hmelja dolaze od sastojka metil-butenola koji djeluje na nervni sustav. Čaj od hmelja pomalo je gorak, ali ukusan.

Rooibos (Aspalathus linearis)
Ova afrička mahunarka može se pronaći u biljnim ljekarnama. Čaj od rooibusa pomaže uspavljivanju, a pomaže i kod nervne napetosti.

Biljne formule
Među biljkama koje sadrže sedativne sastojke nalaze se i biljke koje nemaju reputaciju umirujućih. Među njima nalazi se đumbir, bosiljak, timijan, klasasta metvica, sitna metvica, paprena metvica, mandarina, naranča, rajčica, cimetovac i crvena paprika.
Ukoliko patite od nesanice možda će vam pomoći češća konzumacija navedenih namirnica.

ostavite svoj komentar