Neverbalna komunikacija s potencijalnim poslodavcem

Spremnost za razgovor započinje izlaskom iz vaša četiri zida. Vaše tijelo ‘govori’ i prije nego ste se smjestili na mjesto za obavljanje razgovora sa potencijalnim poslodavcem. Uvijek imajte na umu možete biti viđeni u zgradi, u liftu, na parkiralištu…

Na razgovor nemojte ponijeti previše stvari. Ograničite se na ono nužno. Prvi dojam može biti presudan i zato nastojte biti opušteni i samouvjereni. Osmislite svoje predstavljanje. Rukovanje pri upoznavanju je neizostavno. Nemojte biti ‘mlitavi’ ali niti previše čvrsti u stiskanju ruke i ne služite se objema rukama. Pretjerana srdačnost nije dobrodošla u poslovnom svijetu, posebice pri prvom susretu.

Dok hodate do predviđene prostorije (sobe za sastanke) uvijek ste vi osoba koja slijedi, odnosno prati predstavnika tvrtke. Po dolasku u prostor za razgovor stvari odložite negdje pored sebe (stolica do vas, pod), a fascikl sa spisima koje ćete možda trebati tijekom razgovora odložite na stol ispred sebe. Stvari nemojte stavljati u krilo.

Sjedite uspravno, pratite pogledom sugovornika. Pokušajte ograničiti gestikuliranje (nemojte mahati rukama, upirati prstom i sl.). Imajte na umu da je osoba koja vas ispituje obučena da ‘čita’ između redaka i da razumije govor tijela. Budući smo svi manje-više u takvim situacijama uzbuđeni (što je sasvim u redu), probajte svoj nastup izvježbati kod kuće.

Pri kraju razgovora ustanite (ne previše naglo), nasmiješite se, pozdravite i rukujte s ispitivačem. Ako je u prostoriji više osoba i rukovanje sa svima ne čini vam se prikladno, rukujte se samo sa osobom koja vas je ispitivala.
Pokupite svoje stvari, pozdravite i… bit će što bude.

Photo courtesy of Pixabay

 

 

 

ostavite svoj komentar