Nikad ne reci nikad

To se meni neće događati’, ‘ja nikad neću’ …

Imali smo određene stavove o tome što smatramo prihvatljivim, a što ne i podozrivo smo promatrali roditelje koji ne uspijevaju ukrotiti svoju djecu. Dolazak djeteta i vlastito iskustvo uzdrmalo je mnoge čvrste stavove tog tipa. Djeca mijenjaju svijet, kamoli ne stavove.

Hranjenje u hodu
Nikome to ne izgleda privlačno…slika djeteta koje skakuće okolo, a majka sa tanjurom i žlicom lovi priliku da mu ubaci hranu u usta.
Daleko od toga da je hranjenje u hodu ispravan način hranjenja, ali ponekad postoje okolnosti koje donekle opravdavaju ovakvo ponašanje (boležljivot djeteta, slabi apetit, promjena i dr.).

Tješenje kupovinom
U trgovinama se često mogu vidjeti djeca kako moljakaju roditelje da im kupe ovo ili ono. Roditelji znaju odmah udovoljiti ili se pak koriste malim ucjenama tipa ‘ako budeš dobar, kupit ću ti…’. Izdvojeno iz konteksta konkretne obitelji situacija može izgledati kao da se radi o razmaženom ‘derištu’ i roditeljima koji nemaju svoj stav. Djeca su danas izloženija iskušenjima kupovine koječega nego ikada prije. Normalno je da žele nešto od svega toga i normalno je da povrmeno ‘izgube kompas’.

Gledanje crtića
Mališani su pred ekranima od malih nogu. Programa je više nego ikad, tu su i DVD-ovi sa željenim crtićima, igrice na računalu. Lako je bilo generacijama naših roditelja ograničiti nešto čega nije niti bilo. Ponekad roditelji moraju pribjeći crtićima kako bi uzeli predah između obaveza i zahtjeva djeteta.

Vikanje na djecu
Djeca znaju izludjeti roditelje. U tim trenucima dogodi se da roditelji reagiraju neprikladno – viču, deru se, prijete na javnom mjestu, a neki djetetu daju i po turu. Onima koji to promatraju sa strane slika ne izgleda lijepo, ali ne treba se zgražati u osuđivati. Naravno, ako sve ostane u granicama…

Izbor prijatelja
Svi smo u djetinjstvu mrzili kada bi nam roditelji govorili nešto protiv djece koje smo odabrali za prijatelje. Jednom kada postanemo roditelji koliko god se trudili, barem ćemo malo zaviriti u svijet prijatelja i dobronamjerno sugerirati djetetu izbor koji je po nama bolji.

Igračke po cijeloj kući
Dođe li vam u posjetu netko od prijatelja ili poznanika tko još nije roditelj sigurno ćete osjetiti neugoduan pogled zbog igračaka koje mora prekakati hodajući po stanu. To ne mora biti posljedica toga što dijete radi što ga je volja. Nekada jednostavno ne mora biti sve na svom mjestu. Možda će već za pola sata stan biti uredan, a igračke na svom mjestu…

Prekidanje razgovora
Djeca često uskaču roditeljima u razgovor s drugom osobom. Ili moraju nešto reći baš kada je roditelj na telefonu. To su tipične dječje reakcije i od njih nitko nije cijepljen. Sa djecom treba strpljivo i svakako ih treba učiti da to nije u redu. Ipak, oni žive sada i odmah i nisu uvijek u stanju imati na umu roditeljska upozorenja.

Spavanje u roditeljskom krevetu
Mnoga djeca vole spavati sa roditeljima. Ukoliko to ne traje predugo i ukoliko to nije roditeljska inicijativa i ne opterećuje roditelje, nemate se zašto brinuti.

ostavite svoj komentar