Njega bolesnog djeteta

Rijetki su roditelji koji nisu imali priliku njegovati bolesno dijete.

Evo par smjernica kako lakše prebroditi to razdoblje.

Smještaj
Prostor (soba)u kojem boravi bolesno dijete treba biti čist, prozračen, topao i svjetao (uz mogućnost zamračivanja po potrebi). Preporuča se da u tom prostoru ne bude previše namještaja i dodatka koji otežavaju održavanje (knjige, igračke, jastuci, slike…). Nečistoće iz okoline bolesnog djeteta treba ukloniti odmah (npr. prljavo rublje, povraćanu hranu, stolicu, mokraću) i zatim prozračiti sobu.

Krevet
Za bebe je najbolji izbor dječji krevetić (kinderbet) uz odgovarajući madrac. Preporuča se na madrac navući plastičnu zaštitnu plahtu, potom pamučnu plahtu, mali jastuk, pokrivač sa pamučnom navlakom (poplun). Kako bi bolesnom djetetu omogućili što udobnije ležanje, potrebno je povremeno mijenjanje položaja. U tu svrhu mogu poslužiti jastuci, potpornji za sjedenje, sandučić za podupiranje nogu, šira i jača traka za pridizanje iz ležećeg u sjedeći položaj, kolutići od vate i gaze za zaštitu kože od dekubitusa (rane od dugog ležanja) kao podloga za laktove, za pete i glavu, kao i gumeni zračni jastuk kao zaštita kad dijete nepomično leži ili kad sjedi.

Prehrana
Za pripremu hrane potrebno je odrediti posuđe koje ne upotrebljavaju ostali ukućani. Potrebno je imati: čašu, šalicu, tanjurić, zdjelicu, bočice i dudice za bebu. Prehrana bolesnog djeteta ovisi o vrsti bolesti i stanju djeteta. Priprema hrane vrši se prema uputama liječnika, uz maksimalnu pažnju i pridržavanje higijenskih i zdravstvenih standarda.
Bolesna djeca ponekad odbijaju jesti hranu koju inače vole i rado jedu. Roditeljima to teško pada, pa ponekad strepe nad svakim obrokom I doslovno prisiljavaju dijete da jede. Djeca brzo uočavaju tu roditeljsku strepnju pa koriste priliku za ucjenjivanje i pregovaranje. Najvažnije je ne dati se isprovocirati, sačuvati mir i biti strpljiv. Ukoliko roditelj smatra da djetetov izostanak teka predstavlja problem, najbolje je posavjetovati se sa liječnikom.

Promatranje
Onaj tko se svakodnevno i dugotrajno brine za dijete najprije će uočiti i eventualne promjene na djetetu. Kod hranjenja, presvlačenja, kupanja, pri razgovoru, uvijek treba promatrati dijete (izgled kože, držanje, izraze lica, tek, raspoloženje, umor i sl.). O eventualnim promjenama treba obavijestiti liječnika. Svaka informacija može biti važna.

Osobna higijena
Vrlo je važno održavati osobnu higijenu bolesnog djeteta. Ukoliko liječnik nije drugačije odredio, bolesno dijete treba svakodnevno oprati na krevetu ili u kupaonici. Dijete treba redovito presvlačiti u čistu odjeću. Posebnu pažnju potrebno je obratiti na njegu kože djeteta. Redovito pranje, čišćenje, mazanje preparatima za njegu i zaštitu kože (puder, kreme, ulja) neizostavni su dio svakodnevne njege, posebno kod djece koja su primorana ležati u krevetu duže vrijeme. Redovito treba održavati i higijenu usne šupljine. Dijete treba redovito prati zube, ispirati usnu šupljinu i uklanjati naslage na zubima i desnima (savjetovati se sa liječnikom o najboljim metodama). Svaki dan dijete treba počešljati, a jedan puta na tjedan kosu treba oprati.

Razonoda
Razonodu treba prilagoditi dobi, interesima i mogućnostima bolesnog djeteta. Zabaviti dijete nije manje važno od bilo kojeg drugog vida njege bolesnog djeteta. Dijete možete razonoditi čitanjem knjiga (slikovnica), pričanjem priča, razgovorom, izrezivanjem likova od šarenog papira, crtanjem, društvenim igrama, zajedničkim gledanjem crtića ili filma za djecu, izrađivanjem likova od papira…Ukoliko bolest djeteta nije prepreka za druženje, možete pozvati i njegove/njezine prijatelje da malo popričaju, da zajedno pogledaju TV, da igraju društvene igrice ili nešto drugo.
Dobra volja, zagrljaj, toplina, šala i ugodna atmosfera svaku će situaciju učiniti barem malo lakšom. Isto tako, loše raspoloženje, ljutnja, optuživanje, ‘kukanje’ nad sudbinom i slične reakcije, situaciju će učiniti još težom.

Obiteljska briga
Osoba koja se obično najviše brine za bolesno dijete je majka. U najvećem broju slučajeva to je njen izbor i odluka. No, to ne znači da je njega bolesnog djeteta isključivo zadatak mame. Tata, a potom i ostali članovi obitelji dužni su sudjelovati u njezi bolesnoga člana. Svatko prema svojim mogućnostima. U zajedništvu je sve lakše.

ostavite svoj komentar