Njega kose

Lijepa i njegovana kosa najljepši je ukras…

Vlas je cilindar od stanica očvrslih od bjelančevina keratina. Stanice su poredane oko mekane osi. Čim izađe iz pore na koži – folikule i postane vidljiva, vlas više nije živa. Kosa se ne može nahraniti niti se mogu ispucani vrhovi obnoviti.
Zdravlje i izgled kose postiže se tretiranjem vlasišta (kože glave) tj. folikula u kojima kosa raste, kao i sveopćim zdravljem.

Vlas je otporna u svom vidljivom dijelu, ali i vrlo osjetljiva i podložna oštećenjima u kratkoj osnovi koja prolazi kroz kožu.
Izgled kose varira od osobe do osobe. Prosječno imamo oko 100-150.000 vlasi koje se neprestano obnavljaju – prosječan gubitak kose je od 60 – 100 vlasi dnevno. Ako je gubitak veći od 100 vlasi dnevno – vlasište se ne može obnavljati i polako se počinje ćelaviti.
Osnovna higijena kose sastoji se od pranja i četkanja (češljanja). Četkanje kose trebalo bi uvijek biti blago. Često pranje kose samo po sebi nije problem ako ne upotrebljavamo industrijske, agresivne šampone. U biljnim ljekarnama i bolje opskrbljenim trgovinama mogu se kupiti blagi, prirodni šamponi sa ekstraktima bilja koji potiču zdravlje kose i njeguju, a bez štetnih dodataka. Kosu možemo oprati i bez šampona, biljnim naljevima i pomoću sode bikarbone.

Danas je teško pronaći osobu (posebno žensku osobu) koja kosu ne boji, izbjeljuje, lakira, ravna, kovrča, grije… Više manje svi znamo da su to postupci koji oštećuju kosu i svejedno ih se ne želimo odreći.
Zato evo par smjernica koje će, ako ništa drugo, umanjiti štetu:

Izbjegavajte agresivne šampone, a posebno one koji kosi daju ekstra volumen.
Kosu perite od tjemena prema vrhovima.
Regenerator koncentrirajte na vrhove kose.
Ispirite kosu hladnom vodom.
Imate li problema sa ispucalim vrhovima, odrežite ih i promijenite šampon. Inače je dobro s vremena na vrijeme promijeniti šampon.
Preporučljivo je redovito podšišati vrhove kose.
Izbjegavajte trajne ondulacije – teško oštećuju vlas.
Izbjeljivanje kose rezultira oštećenjima, lomljivom i prorijeđenom kosom.
Ako bojite kosu odaberite biljne boje.
Da biste lagano i postupno posvijetlili kosu i dali joj zlatni odsjaj možete se koristiti prirodnim sredstvima.
Izbjegavajte lakove za učvrščivanje kose.
Ne češljajte mokru kosu, a kod raščešljavanja najprije raščešljajte vrhove, a potom idite prema tjemenu.
Kad god ste u prilici ne sušite kosu fenom. Možete ga upotrijebiti kratko pa ostaviti kosu da se do kraja posuši na zraku.
Kosa pušača ne miriše lijepo i češće je beživotna.

ostavite svoj komentar