Pranje kose bez šampona

Je li to moguće? Da i vrlo je jednostavno i učinkovito.

Prije cca pola godine pročitala sam članak na jednom američkom blogu – autoričino iskustvo pranja kose bez šampona. Članak je bio napisan nepretenciozno i jasno – gospođa i članovi njezine obitelji već duže vrijeme (mjesecima) koriste ovu metodu pranja i izuzetno su zadovoljni.

Zašto pranje kose bez šampona?
Izmđu ostaloga i zato što svakodnevno koristimo puno više kemikalija od onoga što je poželjno za zdravlje. Osim toga, danas su vrlo rijetke osobe (posebno ženske osobe) koje ne tretiraju kosu farbanjem, feniranjem, ravnanjem, kovrčanjem i dr.
Ako postoji dobar i učinkovit način da izbjegenemo kemikalije, zašto ne?
Ukratko, mene je ovo zaintrigiralo i odlučila sam isprobati. Inače, imam kosu do ramena, ravnu i sklonu brzom mašćenju. Farbam se. Osim mašćenja problem mi je predstavljalo raščešljavanje kose nakon pranja. Bez regeneratora to je bila nemoguća misija, a opet, regeneratori nisu prikladni za korištenje kod masne kose…
Prije otprilike četiri mjeseca počela sam prati kosu sodom bikarbonom i ispirati u mlakoj vodi sa dodatkom jabučnog octa. Prezadovoljna sam.
Istina, u početku je bilo malo neobično prati kosu na taj način. Malo me mučio izostanak pjene, ali na kraju moja je kosa bila čista i podatna. Sada sam se već potpuno navikla na ovakav postupak..
Soda bikarbona je nježna, blago lužnata, prirodno sredstvo za čišćenje.

Postupak pranja:
U jednu posudicu od cca 3 dl stavim veliku žlicu sode bikarbone i u bocu ulijem toplu vodu. Dobro protresem (bočica ima čvrsti poklopac).
Kada se soda otopi izlijevam sadržaj na kosu – najprije na područja koja se najviše maste (tjeme, oko ušiju) i utrljavam u kosu.
Potom isperem kosu, a zadnje ispiranje obavim tako da u prikladnu posudu (plastični lavor) ulijem 1/2 dl jabučnog octa i mlaku vodu. Uronim kosu u tu vodu i ispirem.
I to je to. Kosu nakon toga raščešljam bez problema, kosa je čista i mekana (i ne miriše po octu).

Napomena:
Vremenom i praksom svatko može uvidjeti odgovara li mu više ili manje sode, više ili manje octa. Osobe sa dužom i gušćom kosom trebati će više sode za pranje kose od osoba sa tankom ili kraćom kosom.
Jabučni ocat je kiseo pa neutralizira sodu bikarbonu (vraća pH) i savršeno nadomješta regenerator za kosu.
Ukoliko imate kosu koja se brzo masti, možete mješavinom octa i vode ispirati samo vrhove. Ili pokušajte ocat zamijeniti sokom od limuna. Trajno ili povremeno.

Može se dogoditi da u početku vaša kosa reagira jačim mašćenjem. Ne dajte se obeshrabriti. To je posve normalna reakcija kose naučene na upotrebu šampona. To može potrajati mjesec-dva, ali i znatno kraće. Kod mene je to trajalo dva tjedna i nije bilo nešto izuzetno.
Zamolila sam i nekolicinu prijateljica da zajedno sa mnom neko vrijeme peru kosu na ovaj način. Sve su prezadovoljne (bez pretjerivanja). Nema problema sa raščešljavanjem, kosa je čista, jednoj prijateljici se kosa počela ponovno kovrčati nakon dugo vremena, kosa je mekana i podatna.

Postupak je pogodan za dječju kosu.

Ne košta vas ništa. Zašto ne biste probali?

 

ostavite svoj komentar