Njega sobnog bilja u proljeće

Proljeće je vrijeme za obnovu…

Nakon zime, u rano proljeće, bilju treba pomoć za obnovu i rast. U grijanim prostorima zrak je suh, a biljkama je vlaga u zraku bitnija od vlage u zemlji. Zimi se, osim toga, brže nakuplja prašina na svim površinama u stanu, također i na bilju, a prašnjavi listovi ne mogu obavljati svoju funkciju. Stoga bismo ih tijekom zime i posebno u proljeće po završetku sezone grijanja trebali prebrisati od prašine, paučine i drugih nečistoća.

Biljke velikih i glatkih listova biti će vam zahvalne ukoliko ih počastite proljetnim tuširanjem, a one dlakavih listova treba nježno, peruškom ili kistom, samo očistiti od prašine. images (1)
Male biljke lako se odnesu u kadu i otuširaju dok sa većim biljkama to zna biti nepraktično. U tom se slučaju tuširanje može obaviti i pomoću raspršivača: površinu ispod i oko biljke zaštiti se papirom ili prikladnom tkaninom (plahta npr.), odstrane se svi stari i osušeni dijelove biljke, ukloni se paučina i eventualna prljavština (uz pomoć peruške i vlažne krpice), uz pomoć raspršivača obilno se našprica listove vodom, mekanom krpicom lagano prebrišu ostaci vode i pusti se biljku da se osuši.

Rano proljeće, početkom ožujka, vrijeme je i za presađivanje cvijeća, prije nego biljke počnu intenzivnije rasti i cvjetati. U veću posudu biljke treba presaditi onda kada žile isplivaju na površinu ili proviruju kroz drenažne otvore na tegli kao i biljke koje nisu presađivane više od dvije godine.
U periodu intenzivnog cvjetanja biljke ne treba dirati. U ovom periodu biljkama treba samo dohrana.

Biljke se presađuju u teglu veću za broj ili dva, ne više. Za drenažu može poslužiti šljunak ili glinene kuglice. Drenažni sloj štiti biljku od propadanja u slučaju prevelike vlage što je najčešći razog ugibanja sobnih biljaka. Nakon što se biljka presadi u novu teglu i u novu zemlju nije ju potrebno prihranjivati sljedećih mjesec do dva.

Biljke treba prehranjivati u periodu od ožujka do rujna kada intenzivnije rastu. Dovoljno vlage i hranjivih tvari biljku osnažuje i ona je otpornija. Preporuka je zalijevati češće manjim količinama vode. Za osjetljive biljke poput orhideja, paprati i agruma postoje specijalna gnojiva ili se klasično gnojivo razrijedi.
Treba očistiti naslage koje se nakupljaju na unutarnjem dijelu (rubu) posude jer mogu naštetiti biljci. Kod čišćenja treba paziti da se ne ošteti biljka.

Sa dolaskom toplijih dana biljke treba premjestiti sa prozora na južnoj ili istočnoj strani na prozore koji se nalaze na zapadnoj ili sjevernoj strani kako ne bi bile izožene proljetnom suncu koje zna biti dosta jako. Izuzetak su kaktusi i sukulenti kojima jako sunce ne smeta.

Sa bilja treba redovito uklanjati osušene listove i grančice.
Bez razlike, biljke ne vole fizički dodir te ih nije poželjno stavljati na prometna mjesta gdje je vjerojatnost oštećenja veća.

ostavite svoj komentar