Održavanje daske za rezanje

Uz profesionalne daske, koje su uglavnom prevelike za domaće kuhinje i teško ih je sve imati, dobro je imati bar dvije različite, da ne bi pripremajući namirnice na istoj dasci rezali npr. sirovo povrće i sirovo meso.
Jedno su vrijeme stručnjaci tvrdili da su plastične daske za rezanje bolje za upotrebu zbog higijene. Polazište je bila pretpostavka da se plastika može lakše i temeljitije oprati od drveta. Onda su obznanili da drvo zadržava manje bakterija od plastike, a danas je opće prihvaćeno mišljenje da ne postoje bitne razlike. Bakterije se mogu zadržati i na drvenoj i na plastičnoj dasci i bez obzira o kojoj se radi primarno je održavati ju čistom.Cutting Board, Knife, Kitchen Tools

Znači, nakon svake upotrebe dasku treba temeljito oprati. Ne preporuča se sirovo i pečeno meso rezati na istoj dasci. Isto tako ne preporuča se rezati voće ili povrće na dasci na kojoj je prethodno rezano sirovo meso (posebno piletina i puretina).
Preporuka je promijeniti i nož – svaku namirnicu rezati drugim nožem ili pak nakon svake upotrebe nož dobro oprati.

Najjednostavniji i najpraktičniji, uz to i neškodljiv način čišćenja daske je upotrebom prirodnih sredstava koje svatko ima u svojoj kuhinji – kuhinjske soli, alkoholnog octa, limuna, sode bikarbone, eteričnog ulja lavande.

Želite li dasku za rezanje očistiti od mrlja i dezinficirati istrljajte ju sa soli i limunom. Ostavite da limun djeluje 10-ak minuta pa potom isperite vrućom vodom.
Ukoliko daska za rezanje neugodno miriše napravite pastu od obične vode, soli i sode bikarbone, nanesite pastu na dasku i ostavite da djeluje 10-ak minuta pa potom isperite vrućom vodom.
Dasku možete posipati sodom bikarbonom i potom octom, ostaviti da djeluje 10-ak minuta i potom isprati vrućom vodom (sigurno djeluje protiv E.coli i salmonele).
Sa desetak kapi eteričnog ulja lavande i 1 dl obične vode napravite sprej za dezinfekciju daske za rezanje. Ulijte u raspršivač i koristite prema potrebi. Dasku nakon upotrebe dobro operite, ostavite da se osuši i potom pošpricajte pripremljenim eteričnim uljem. Nakon raspršivanja dasku nije potrebno ispirati.

Photo by Lisa Fotios from Pexels
Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar